Speciális célú rádiófrekvenciás gerjesztő pulzusok tervezése MR képalkotáshoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám
Email cím: 
kettinger.adam@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA TTK
Beosztás: 
Munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
david.legrady@gmail.com
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Hallgató: 
Név: 
Hajdu István
Képzés: 
Fizika BSc - alkalmazott fizika
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

Az MR képalkotási folyamat nélkülözhetetlen eleme a rádiófrekvenciás pulzusok alkalmazása, gerjesztési, refókuszálási, preperálási vagy egyéb célból. A momentumok dinamikáját leíró Bloch-egyenletek nemlineáris csatolt differenciálegyenlet-rendszert alkotnak, melyeknek analitikus megoldása csak kis szögű pulzusok határesetében lehetséges, nagyobb szögű pulzusok tervezése tipikusan számítógépes optimalizálással történik.

A hallgató feladata a pulzustervezés létező módszereinek áttekintése, majd speciális célú rádiófrekvenciás pulzusok tervezése angiográfiai mérésekhez, illetve az elkészített pulzusok hatásának vizsgálata.