Kvantitatív B0 térképek készítése MR képalkotáshoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám
Email cím: 
kettinger.adam@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA TTK
Beosztás: 
Munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

Az MR képalkotás egyik nagy problémáját jelentik a különböző térinhomogenitások, így például a B0 alaptér és a B1 gerjesztő tér térbeli változásai. Az általuk okozott képhibák korrekcióját jelentősen megkönnyíti, ha ezen mágneses tereknek a térbeli változása ismert, azaz rendelkezésre áll a térképük. Ezek ismeretében több esetben nem csupán utólagos korrekcióra, hanem a mérés optimalizálására is lehetőség van, ugyanakkor a gyakorlat szempontjából fontos, hogy a térképek alacsony zajúak és gyorsan mérhetőek legyenek.

A hallgató feladata az irodalomban megtalálható alaptér-térképezési technikák áttekintése, majd mérési eljárás készítése Mediso Kft. preklinikai 3T MRI készülékére a B0 térképekhez.