Relaxációs idők kvantitatív térképezése MR képalkotással

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám
Email cím: 
kettinger.adam@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA TTK
Beosztás: 
Munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Hallgató: 
Név: 
Sztrinkó András Gergő
Képzés: 
Fizika BSc - alkalmazott fizika
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

A hagyományos MR képalkotás során kvalitatív, ún. súlyozott anatómiai képeket készítünk, melyek a szövetek relaxációs időit kvalitatív módon, a kontrasztban tartalmazzák. Kutatási kérdésekben azonban sokszor előnyös, ha a relaxációs paramétereket (T1 és/vagy T2) mindenhol számszerűen ismerjük, feltérképezzük; erre többféle eljárás létezik. A gyakorlatban lényeges, hogy a térkép elkészítési ideje nem lehet jelentősen nagyobb a hagyományos felvétel idejénél.

A hallgató feladata a paraméter térképezési MR képalkotási eljárások áttekintése, majd mérési eljárás készítése a Mediso Kft. preklinikai MRI készülékén kvantitatív T1 vagy T2 térkép készítésére.