Örvényáramok karakterizálása 3T preklinikai MRI készüléken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám
Email cím: 
kettinger.adam@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA TTK
Beosztás: 
Munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

Az MRI képalkotás során a gradiens tereket ms időskálán kell ki- és bekapcsolni, ami magában a gradiens tekercsben, a többi gradiens tekercsben, illetve a környező egyéb fémalkatrészekben ún. örvényáramokat indukál. Az örvényáramok által létrehozott mágneses terek hozzáadódnak a névleges terekhez, így rontják a képalkotás minőségét.

A hallgató feladata az irodalom áttekintése után az örvényáramok karakterizálása a Mediso Kft preklinikai szkennerén, valamint a korrekciós lehetőségek elemzése, és lehetőség szerint megvalósítása.