Parallel Imaging rekonstrukció megvalósítása MRI képalkotáshoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám
Email cím: 
kettinger.adam@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA TTK
Beosztás: 
Munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Hallgató: 
Név: 
Homolya István
Képzés: 
Fizika BSc - alkalmazott fizika
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, magasabb matematikai ismeretek

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

A hagyományos MR képalkotás egyik hátránya, hogy meglehetősen sokáig tart az adatgyűjtés. Ennek javítására, a mérés gyorsítására szolgáló eljárások nagy csoportja az ún. parallel imaging (párhuzamos képalkotás), melyben csupán a szükséges adat töredékét mérjük meg, a hiányzó adatokat több, eltérő térbeli érzékenységi profilú mérőtekercs egyidejű használatával, azok mért adataival pótoljuk.

A hallgató feladata a terület irodalmának áttekintése, majd a hagyományos parallel imaging technikák (SENSE, GRAPPA) implementálása és paramétereiknek a rekonstrukcióra való hatásának vizsgálata.