Másodrendű shim eljárás kidolgozása 3T preklinikai MRI készülékre

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Babos Magor
Email cím: 
Magor.Babos@mediso.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Mediso Kft.
Beosztás: 
Fejlesztő Fizikus
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

Az MR képalkotásban fontos, hogy az alap mágneses tér a leképezni kívánt térfogaton belül minél homogénebb legyen. Ennek elérésére, az inhomogenitások csökkentésére szolgál az ún. shimmelés, melynek során erre a gradiens tekercseken, illetve külön erre a célra dedikált tekercseken áramot vezetnek át, hogy az általuk keltett mágneses tér az eredeti térhez hozzáadódva összességében homogénebb teret hozzon létre. A gradiens tekercsekkel az inhomogenitás térben lineáris komponense kompenzálható, a dedikált shim tekercsek mágneses terét pedig térben másodrendű függvény írja le, így ezekkel a térben nemlineáris inhomogenitás is csökkenthető.

A hallgató feladata a shimmeléshez szükséges mérési és optimalizálási eljárások irodalmának tanulmányozása, majd ez alapján másodrendű shimmelési algoritmus kidolgozása a Mediso Kft. 3T MRI szkennerére.