Balanced steady state mérési eljárás megvalósítása 3T preklinikai MRI készüléken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Babos Magor
Email cím: 
Magor.Babos@mediso.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Mediso Kft.
Beosztás: 
Fejlesztő Fizikus
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

A gyors MR képalkotásnak egyik nagy csoportját alkotják az ún. steady state szekvenciák, melyekben nem várjuk meg, hogy a mágnesezettség a nyugalmi helyzetébe relaxáljon, hanem periodikusan gerjesztjük, és az előálló dinamikus egyensúlyi állapotot használjuk képalkotásra. Ennek egy típusa az ún. balanced steady state eljárás, melyben két gerjesztés között a momentumok összes felszedett fázisa zérus, ezáltal gyors ismétlési idő mellett rendkívül nagy jelet kaphatunk, a térinhomogenitásokra való nagyfokú érzékenység árán.

A hallgató feladata a steady state szekvenciák irodalmának áttekintése, majd ez alapján balanced steady state szekvencia kidolgozása a Mediso Kft. 3T MRI szkennerére, valamint paramétereinek vizsgálata képminőség optimalizálása érdekében.