Fáziskontraszt MR angiográfia megvalósítása 3T preklinikai MRI készüléken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Babos Magor
Email cím: 
Magor.Babos@mediso.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Mediso Kft.
Beosztás: 
Fejlesztő Fizikus
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

Az MR angiográfia egyik főbb területe az ún. fáziskontraszt angiográfia, amikor a mért jel fázisából következtetünk a véráramlás sebességére, térfogatáramára és irányára, a mérési eljárás megfelelő módosítása segítségével.

A hallgató feladata a terület irodalmának áttekintése, majd a hagyományos gradiens echo szekvencia módosítása a fáziskontraszt MRA céljára, valamint a mért jel fázisából a véráramlást jellemző adatok (sebesség, flow, irány) számolására alkalmas algoritmus megvalósítása.