Szitanyomással létrehozott autóipari számlapok optikai tulajdonságainak vizsgálata, festékréteg-rendszerek optikai modellezése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Varga-Umbrich Károly
Email cím: 
KAROLY.VARGA-UMBRICH@hu.bosch.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Robert Bosch Kft
Beosztás: 
Világítástechnikai fejlesztőmérnök
Konzulens: 
Név: 
Sarkadi Tamás
Email cím: 
sarkadi@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Hallgató: 
Név: 
Kis Enikő
Képzés: 
Fizikus MSc - optika és fotonika
Elvárások: 

Optikai ismeretek, optikai felületek és anyagok modellezésében szerzett tapasztalat, angol nyelvtudás, programozási ismeretek (Matlab, Zemax).

Leírás: 

Az autók belső terének kidolgozottsága és minőség érzete nagymértékben függ a felhasznált komponensek színérzetének és fényeloszlásának összehangolásától. A feladat különösen összetett a jármű belső terében elhelyezett jelzőfények (esetünkben a műszerfalak) esetén. A kívánt hatás kialakításáért az alkalmazott fényforrások, a hozzá csatlakozó reflektor, adott esetben fényvezető és az azon elhelyezett szín- és fényintenzitás szűrő együttesen felelnek. Műszerfalak világításfejlesztése szempontjából az egyik legfontosabb alkatrész a számlap. Erre szitanyomással viszik föl a kívánt festékrétegeket. A felvitt rétegek tulajdonságainak beállítása főként tapasztalati, kísérleti úton történik. A rétegek együttes hatásának ismerete a megvilágító fény intenzitására és spektrális tulajdonságaira lerövidítené és költséghatékonyabbá tenné a fejlesztési folyamatot.A diplomamunka keretében a számlapok felépítését és a felhasznált festékek optikai tulajdonságait kell vizsgálni. A cél egy olyan módszer kidolgozása, amelynek ismeretében a különböző festékekből létrehozott rétegszerkezetek együttes hatására (szín és fényeloszlás) következtetni lehet. Az eredményeket bemeneti paraméterként SPEOS fejlesztői környezetben felhasználva lehetővé teszik a teljes optikai rendszer pontosabb modellezését.