Egyszerre többszeletes MR képalkotás rekonstrukciós eljárásainak vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám
Email cím: 
kettinger.adam@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
NTI
Beosztás: 
doktorandusz
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Hallgató: 
Név: 
Balogh Ferenc
Képzés: 
Fizika BSc - alkalmazott fizika
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, magasabb matematikai ismeretek

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

A hagyományos MRI gyorsítási technikák hátránya, hogy a rövidebb mérés érdekében kevesebb adatot vesznek fel, ami által a mérés jel/zaj aránya inherensen romlik. Az utóbbi években egyre elterjedtebbek az úgynevezett egyszerre többszeletes (simultaneous multislice) mérési módszerek, melyekben a gyorsítás több szelet egyidejű mérésével valósul meg, melyeket a rekonstrukció során válogatnak szét. Ebben az esetben a kevesebb mért adat mellett több spin gerjesztődik, így a hagyományos parallel imaging technikákra jellemző alapvető jel/zaj arány csökkenés itt nem következik be.

A hallgató feladata a terület irodalmának áttekintése, majd az egyszerre többszeletes rekonstrukciós technikák (MS SENSE, hybrid SENSE/GRAPPA, Slice-GRAPPA) összehasonlítása, valamint paramétereiknek a rekonstrukcióra való hatásának vizsgálata.