L-H átmenetek vizsgálata fúziós plazmákban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Bencze Attila
Email cím: 
bencze.attila@wigner.mta.hu
Intézet: 
MTA, Wigner Fizikai Kutatóközpont, Részecske-és Magfizikai Intézet
Beosztás: 
Tudományos főmunkatárs
Tudományos fokozat: 
PhD
Konzulens: 
Név: 
Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet: 
Nukleáris Technika Intézet
Beosztás: 
docens
Tudományos fokozat: 
PhD
Leírás: 

A jelölt feladata a Wigner FK Plazmafizikai Osztályán folyó fúziós plazmafizikai kutatásokba való részvétel. A doktori munka ideje alatt a jelölt megismerkedik és aktívan részt vesz különböző nemzetközi fúziós laborok munkájában, leginkább a Li-BES és H-BES mérőrendszerek adatainak feldolgozásában és a konkrét mérésekben. A szűkebb téma az L-H állapotátmenetek vizsgálata, illetve az L- és H-mód plazmákban fellépő módusok (ELM-ek, NTM-ek, stb.) és szélessávú fluktuációk kísérleti vizsgálata.

A Wigner FK, RMI Plazmafizikai Osztályán több éve történi a Nyalábemissziós Spektroszkópiai plazmadiagnosztika-rendszerek fejlesztése. Ilyen rendszereket működtetünk a prágai COMPASS tokamakon, az oxfordi MAST és JET tokamakon, a dél-korreai KSTAR tokamakon és a kínai EAST-en. Ezen berendezéseken gyűjtött adatok rendszerezése és összehasonlító vizsgálata még nem történt meg. A jelölt a téma szempontjából releváns mérési adatok összehasonlító feldolgozását végezné, továbbá ezen eredmények összevetését a meglévő elméleti modell-jóslatokkal. 

Elvárások: 

Elvárás a szakmai angol nyelv készségszintű használata. Szakmai jártasságot feltételezünk elektrodinamikában, statisztikus fizikában és előnyt jelent a plazmafizikai alapok ismerete.

Nagy előny az alábbi programnyelvek valamelyikének ismerete: python, MATLAB, IDL.

Munkahely neve: 
MTA Wigner FK RMI
Munkahely címe: 
1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.