Konfokális mikroszkóppal kombinált optikailag detektált mágneses rezonancia spektrométer alkalmazása szilárdtestbeli kvantumbitek vizsgálatában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Gali Ádám
Email cím: 
agali@eik.bme.hu
Intézet: 
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont & BME, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
tudományos tanácsadó, egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
MTA Doktora
Konzulens: 
Név: 
Koppa Pál
Email cím: 
koppa@eik.bme.hu
Intézet: 
Fizikai Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi tanár
Tudományos fokozat: 
MTA Doktora
Leírás: 

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóintézetben rendelkezésre áll egy konfokális mikroszkóppal kombinált optikailag detektált mágneses rezonancia (ODMR) spektrométer, amellyel szobahőmérsékleten működő egyedi szilárdtestbeli kvantumbitek, mint például az ún. gyémántbeli nitrogén-vakancia centrum, elektron spin és magspin állapotait lehet koherensen manipulálni fénnyel és mikrohullámú mágneses pulzusokkal. A jelölt feladata ezen ODMR centrumok vizsgálata, valamint a témavezető által javasolt kvantuminformációs protokollok megvalósítása. Ezeket a vizsgálatokat szoros együttműködésben végezzük a Bécsi Egyetemmel. A jelöltnek lehetősége lesz a Bécsi Egyetemen kiépített ODMR laboratóriumban közvetlen tapasztalatokat szerezni. A jelölt részt vesz az ODMR spektrométer fejlesztésében, amellyel kitágítjuk a mérési lehetőségeket alacsony hőmérsékleten való vizsgálatokra, illetve az optikai és elektron spin és magspin rezonancia tartományt szélesítjük ki, hogy minél többfajta szilárdtestbeli kvantumbitet tudjunk megvizsgálni. A vizsgálatokat széles nemzetközi együttműködésben végezzük vezető laboratóriumok munkatársaival. A vizsgálatok eredményeit várhatóan neves prémium folyóiratokban lehet majd leközölni, illetve konferenciákon, speciális szimpóziumokon lehet bemutatni az eredményeket, beleértve USA-beli és ázsiai helyszíneket is.

 

Elvárások: 

A jelentkezőtől elvárt elektron spin vagy magspin rezonancia laboratóriumi tapasztalat és/vagy optikai rendszerek kiépítésében, használatában való jártasság. Az elektron spin/magspin rezonancia technikák elméletének ismerete, valamint a szilárdtest-fizika, azon belül a félvezetők fizikájának ismerete alapkövetelmény. Szorgalmas munka, a munkatársakkal való szoros együttműködés feltétele az eredmények eléréséhez.

Munkahely neve: 
BME, Atomfizika Tanszék
Munkahely címe: 
1111, Budapest, Budafoki út 8., F III. mfszt. 3.