Szilárdtestbeli kvantumbitek vizsgálata sűrűségfunkcionál-elméleten alapuló számítási módszerekkel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Gali Ádám
Email cím: 
agali@eik.bme.hu
Intézet: 
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont & BME, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
tudományos tanácsadó, egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
MTA Doktora
Konzulens: 
Név: 
Koppa Pál
Email cím: 
koppa@eik.bme.hu
Intézet: 
Fizikai Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi tanár
Tudományos fokozat: 
MTA Doktora
Leírás: 

A szilícium-karbid, gyémánt és hasonló anyagokban megtalálható ponthibák nagyon ígéretesnek bizonyultak kvantuminformatikai, spintronikai, illetve biológiai nyomjelző alkalmazásokban. Utóbbi esetben a ponthibákat nanoméretű részecskébe ágyazzuk be. Kísérleti csoportokkal szorosan együttműködve olyan nanorészecskék kifejlesztését végezzük, amelyek biokompatibilisek, és egyben biológiai szenzorként is alkalmazhatóak, továbbá kvantumbit alkalmazásokra is megfelelő jelöltek lehetnek. Az ilyen nanorészecskék létrehozásának egyik lehetséges módja a SiC rácsában ponthiba létrehozása adalékolással és/vagy vakanciakeltéssel.

 

A feladat az, hogy a Tanszéken rendelkezésre álló programokat felhasználva sűrűségfunkcionál-elméleten alapuló kvantummechanikai módszerekkel meghatározzuk az alkalmazások szempontjából potenciális szilícium-karbidbeli vagy gyémánt ponthibák szerkezetét, stabilitását, valamint azok elektromos, optikai, mágneses és egyéb fizikai tulajdonságait. A kapott eredmények jelentősen hozzájárulhatnak mind az alapkutatás, mind az alkalmazott kutatás szempontjából fontos kérdések megválaszolásához.

Elvárások: 

Alapvető a szilárdtest-fizika, kvantummechanika megfelelő ismerete. Szükséges a UNIX alapú operációs rendszerben való jártasság, valamint a C és FORTRAN programozási nyelv alapszintű ismerete. Az irodalom tanulmányozásához angol nyelv ismerete. Előny a sűrűségfunkcionál-elmélet ismerete, valamint gyakorlat számítógépes kódok alkalmazásában. Szorgalmas munka, a munkatársakkal való szoros együttműködés feltétele az eredmények eléréséhez.

Munkahely neve: 
BME Atomfizika Tanszék
Munkahely címe: 
1111, Budapest, Budafoki út 8., F III. mfszt. 3.