A légköri szennyeződés terjedésének modellezése, a kibocsátási pont közelében található épületek hatásának vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Pázmándi Tamás
Email cím: 
pazmandi.tamas@energia.mta.hu
Intézet: 
MTA Energiatudományi Kutatóközpont
Beosztás: 
tudományos főmunkatárs
Tudományos fokozat: 
PhD
Konzulens: 
Név: 
Dr. Zagyvai Péter
Email cím: 
zagyvai@reak.bme.hu
Intézet: 
BME NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
kandidátus
Leírás: 

A radioaktív anyagok kibocsátásával járó baleseti helyzetekben, valamint a balesetelhárítási gyakorlatok során elengedhetetlen a környezetbe kikerülő radioaktív anyagok légköri terjedésének modellezése, valamint a lakossági dózisok meghatározása. A döntéstámogató rendszerek esetében további lényeges szempont, hogy a számítások gyorsan és megfelelő pontossággal elvégezhetőek legyenek. Az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban évtizedek óta folyik a radionuklidok légköri kibocsátásából eredő lakossági dózisok becslésére és az óvintézkedések következményeinek meghatározására alkalmas SINAC (Simulator software for Interactive modelling of environmental consequences of Nuclear ACcidents) program fejlesztése, amelyet döntéstámogató rendszerként az Országos Atomenergia Hivatal CERTA központjában is alkalmaznak.

A munka során a jelölt bekapcsolódik a légköri terjedésszámítás során alkalmazható modellek fejlesztésébe. Feladata elsősorban a kibocsátási pont közelében kialakuló sugárzási viszonyok leírására alkalmas modellek további pontosítása, figyelembe véve a számítási kapacitást, továbbá a szükséges paraméterek rendelkezésre állását. A kutatás során az is vizsgálandó, hogy milyen hatással van a távoltéri diszperziós számítások során kapott dózisok bizonytalanságára a kibocsátási pont közelében lévő épületek és a domborzati viszonyok figyelembevétele. A doktorandusz feladata a szakirodalomban fellelhető modellek tesztelése és azok kritikai elemzése, az optimális modell(ek) kiválasztása, továbbá a módszer közeltéri paraméterekre vonatkozó érzékenységvizsgálatának elvégzése, elsősorban a kibocsátás által érintett személyek dózisára vonatkozóan.

A kutatás célja egy olyan algoritmus kifejlesztése, amely alkalmas a baleseti kibocsátás esetén szükséges döntések támogatására, miközben figyelembe veszi a kibocsátási pont közelére jellemző paramétereket.

A munka az MTA Energiatudományi Kutatóközpont szakmai támogatásával zajlik.

Elvárások: 

Önálló gondolkodásra képes, új ötletekkel rendelkezik, a sugárvédelem területén az átlagost meghaladó ismeretei vannak. Rendelkezik az angol nyelvű irodalom feldolgozásához és az eredmények ismertetéséhez szükséges nyelvismerettel. Előnyt jelent az áramlástani kérdések iránt mutatott érdeklődés, valamint a C++ programozási tapasztalat.

Munkahely neve: 
Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont
Munkahely címe: 
1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.