A 3. szintű valószínűségi biztonsági elemzés módszerének megalapozása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Pázmándi Tamás
Email cím: 
pazmandi.tamas@energia.mta.hu
Intézet: 
MTA Energiatudományi Kutatóközpont
Beosztás: 
tudományos főmunkatárs
Tudományos fokozat: 
PhD
Konzulens: 
Név: 
Dr. Zagyvai Péter
Email cím: 
zagyvai@reak.bme.hu
Intézet: 
BME NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
kandidátus
Leírás: 

A nukleáris létesítmények biztonságának megítéléséhez a nemzetközi gyakorlatban egyre szélesebb körben alkalmaznak 3. szintű valószínűségi elemzéseket. A jövőben ezek további terjedése várható. A közelmúltban az OECD NEA (Organisation for Economic Co-operation and Development, Nuclear Energy Agency) egyik munkacsoportján keresztül az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Sugárvédelmi Laboratórium bekapcsolódott az ezen a területen folyó munkába. Ez megfelelő keretet biztosít a PhD hallgató számára a nemzetközi szinten is élvonalba tartozó módszerek és jó gyakorlatok megismeréséhez, egyúttal segíti a nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítását és elmélyítését is.

A hallgató bekapcsolódik a kutatócsoportban folyó fejlesztési munkába. Közreműködik a 3. szintű valószínűségi elemzések módszerének megalapozásában, valamint az ilyen elemzések hazai bevezethetőségének vizsgálatában. Ennek keretében részt vesz az ezen a szakterületen megjelent nemzetközi ajánlások, dokumentumok, tudományos közlemények felkutatásában és feldolgozásában, valamint a területen meghatározó szerepet vivő más országok gyakorlatának elemzésében. A munka során fel kell mérni az elemzésekhez szükséges eszközöket, azok rendelkezésre állását, valamint meg kell határozni a számításokhoz szükséges bemeneti adatok körét és elérhetőségét. Át kell tekinteni a hazai szabályozási környezetet, meg kell vizsgálni a 3. szintű valószínűségi elemzések bevezetéséhez szükséges lépéseket. A hallgató a hazai és nemzetközi irodalom áttekintése után megalapozza a 3. szintű biztonsági elemzés módszerét. Ezen belül kiválasztja a számítások során alkalmazandó modelleket, azok előnyeinek és hátrányainak összehasonlításával, valamint meghatározza az elemzés elvégzéséhez szükséges adatok és paraméterek körét. Összekapcsolja a 2. szintű valószínűségi elemzések eredményét a 3. szintű valószínűségi elemzések elvégzéséhez szükséges bemeneti adatokkal, definiálja a 3. szintű valószínűségi elemzések végső eredményét. Ezek alapján elkészít egy elemző eszközt, amelyben kidolgozza a számítási modulokat. Az elemző eszköz alkalmazhatóságát igazolja, és a működését bemutatja egy elemzés elkészítésével egy hazai létesítmény esetére fiktív bemenő adatokkal.

A munka az MTA Energiatudományi Kutatóközpont szakmai támogatásával zajlik.

Elvárások: 

Önálló gondolkodásra képes, új ötletekkel rendelkezik, a sugárvédelem területén az átlagost meghaladó ismeretei vannak. Rendelkezik az angol nyelvű irodalom feldolgozásához és az eredmények ismertetéséhez szükséges nyelvismerettel, valamint c++ programozási ismeretekkel.

Munkahely neve: 
Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont
Munkahely címe: 
1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.