Plazmahullámok és transzportfolyamatok kölcsönhatása mágneses összetartású fúziós plazmákban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet: 
BME Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
PhD
Leírás: 

A mágneses összetartású fúziós plazmákban a rendkívül nagy térbeli és sebességtérbeli gradiensek plazmahullámokat tudnak destabilizálni. A hullámok aztán egy küszöbamplitúdó átlépése után visszahatnak az őket destabilizáló gradiensekre. Ezek a folyamatok gyakran tranziens plazmahullámok és velük csatolt tranziens transzport jelenségek megjelenéséhez vezetnek. A BME NTI-ben 2002 óta foglalkozunk ilyen tranziens folyamatok kísérleti jellemzésével számos európai és távol-keleti nagyberendezéssel együttműködve.

A tranziens hullámok kísérleti jellemzése azok gyorsan változó tulajdonságai miatt jelent kihívást. Erre a célra NTI Wavelet Tools néven egy folytonos idő-frekvencia transzformációkon alapuló programcsomag lett kifejlesztve, amit az éppen aktuális, elméleti szempontból érdekes kutatási feladatnak megfelelően speciális eljárásokkal egészítünk ki. A legutóbbi ilyen fejlesztések a gyors amplitúdó-modulációt rekonstruáló eljárások, illetve a bikoherencia módszer kiterjesztése instacioner jelekre. Az eljárásokhoz mindig hozzá tartozik a mérési bizonytalanság becslése.

A doktorandusz feladata első körben a már létező speciális adatfeldolgozó eljárások megismerése és használata lesz az ASDEX-Upgrade tokamak gyors ionok által destabilizált hullámain és a Wendelstein 7-X sztellarátor HDH üzemmódjában megjelenő kvázi-koherens móduson. A bevezető feladatokon túl a hullámok jellemzését ki kell egészíteni a kapcsolódó tranziens transzportfolyamatok elemzésével. Végső cél a jelenségkör tanulmányozásának kiterjesztése más berendezésekre, és a kísérletileg megfigyelt hullám-transzport kölcsönhatások összehasonlítása a vonatkozó elméleti modellekkel.

Elvárások: 

Szakmai angol nyelvi ismeretek, jó programozási készség, adatfeldolgozás és hibaszámítás alapjainak ismerete, nemzetközi csapatmunkában végzett fegyelmezett munkára való hajlam. A téma rendszeres külföldi utakat igényelhet.

Munkahely neve: 
BME Nukleáris Technikai Intézet
Munkahely címe: 
1111 Budapest, Műegyetem rkp. 9.