Topologikus fázisok periodikusan gerjesztett rendszerekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Asbóth János
Email cím: 
asboth.janos@wigner.mta.hu
Intézet: 
MTA Wigner FK SZFI
Beosztás: 
Tudományos főmunkatárs
Tudományos fokozat: 
PhD
Konzulens: 
Név: 
Pályi András
Email cím: 
palyi@mail.bme.hu
Intézet: 
Fizikai Intézet
Beosztás: 
egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
PhD
Leírás: 

A topologikus szigetelők és szupravezetők az elmúlt két évtizedben a szilárdtestfizikusok érdeklődésének középpontjába kerültek. Ezen sávszigetelők szélein robusztus alacsony energiás fizikai jelenségek figyelhetők meg (kötött állapotok, ill. vezető állapotok), amik bizonyos tulajdonságait a tömbi rész topologikus invariánsai határoznak meg. Példák: félvezető vékonyrétegek erős mágneses térben, a széleken megjelenő kvantumos Hall-élállapotokkal, ill. szupravezetővel proximitizált félvezető pálcák, végeiken megjelenő Majorana-fermion-állapotokkal. Kiegészítendő a hagyományos szilárdtestfizika eszköztárát, a jelenségeket a laboratóriumban gyakran periodikusan gerjesztett, ún. Floquet-rendszerekben vizsgálják.

A doktori munka célja annak vizsgálata, milyen újszerű topologikus fázisok jelennek meg periodikusan gerjesztett (Floquet) szigetelőkben, és hogyan lehet ezeket detektálni. A munka elméleti, de együttműködésre van lehetőség kísérleti csoportokkal, amik fényvezetőkkel (Paderborn), ill. csapdázott atomok segítségével (Bonn) valósítanak meg periodikusan gerjesztett topologikus szigetelőket. 

Elvárások: 

Erős háttér kvantummechanikából, valamint stabil matematikai, szilárdtestfizikai és programozási tudás. A munka elméleti, a numerikus komponens nagyrészt "toy modelleken" való számolás.

Munkahely neve: 
MTA Wigner FK
Munkahely címe: 
1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.