Anyagok optikai jellemzőinek kontrollált változtatása lézeres megmunkálással

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Maák Pál
Email cím: 
maak@eik.bme.hu
Intézet: 
BME TTK Fizika Intézet Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
PhD
Leírás: 

A BME Atomfizika Tanszékén hosszú ideje fejlesztünk ultrarövid impulzusú lézereken alapuló alkalmazásokat: pásztázó mikroszkópokat és lézergravírozó technológiákat. A doktori témája elsősorban ultrarövid impulzusú lézerek – vagy más lézertípusok – alkalmazásának vizsgálata anyagok, elsősorban műanyagok törésmutatójának, fényabszorpciós együtthatóinak, törőfelületeinek közvetlen megváltoztatására. Ez a technológia egyedülálló lehetőség speciális optikai eszközök létrehozására, (fázislemezek, többfókuszú lencsék, diffraktív elemek) olyan anyagokban, amelyek hagyományos megmunkálási technikákkal nem vagy csak nehézségek árán munkálhatók meg.

A PhD hallgató részt vesz a lézeres gravírozó rendszerek tervezésében, megépítésében és optimalizálásában. Ezen kívül számos méréstechnika kidolgozására és alkalmazására van szükség a lézerrel elkészített optikai elemek minősítésére és tesztelésére. Az elkészült struktúrák megtervezésére és várható paramétereinek becslésére többszintű modellek készítésére is szükség van. A fejlesztési munka számos kísérlet elvégzését és kiértékelését igényli, amelyekre a háttér az Atomfizika Tanszéken és partner intézményekben biztosított, a szükséges nagy értékű eszközök, lézerek és mérőberendezések rendelkezésre állnak. Külső partnereknél végrehajtott mérésekre is szükség van egyedi konfigurációk tesztelése céljából. A hallgató feladatai egyaránt tartalmaznak elméleti és kísérleti elemeket, a hangsúly preferenciától függően ezek egyikére helyezhető. Az eredmények várhatóan jól publikálhatók, a technológia-fejlesztés lépései nemzetközileg szabadalmaztathatók.

 

Elvárások: 

Az optikai és lézertechnikai problémák iránti érdeklődés, kreativitás. Alapos optikai ismeretek szükségesek, előny az ultrarövid lézerimpulzusok technológiájában szerzett tapasztalat. Végzett mérnök-fizikus, biofizikus, fizikus vagy villamosmérnök jelentkezését várjuk. Angol nyelvtudás feltétlenül szükséges.

Munkahely neve: 
BME TTK Atomfizika Tanszék
Munkahely címe: 
1111 Budapest, Budafoki út 8.