Nehéz kvarkok vizsgálata az ALICE kísérletnél

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Vértesi Róbert
Email cím: 
vertesi.robert@wigner.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA Wigner FK
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

Előismeretek: Programozás, angol nyelv ismerete. Kvantummechanikai és részecskefizikai alapismeretek, c++ előnyt jelent.

Leírás: 

A CERN nemzetközi kutatóközpont LHC gyorsítója az erős kölcsönhatás alapvető természetét vizsgálja nagy sebességre felgyorsított protonok illetve nehézionok ütköztetése segítségével. Ezekben a nagyenergiás ütközésekben a nehéz (charm és beauty) kvarkok a reakció korai fázisában, ún. kemény folyamatokban keletkeznek, és a folyamat későbbi állapotaiban is megmaradnak, így a segítségükkel a kvantumszíndinamikai elméletek érvényessége, valamint a nehézion-ütközésben létrejövő erősen kölcsönható forró közeg tulajdonságai is vizsgálhatóak. Az LHC 2015-ben indult Run-II adatgyőjtési periódusában a továbbfejlesztett ALICE detektorrendszer segítségével a nehéz kvarkok minden korábbinál pontosabb mérése vált lehetővé.

A jelentkező feladata az LHC Run-II fázisából származó ALICE proton-proton és proton-ólom ütközések kiértékelése, nehéz kvarkok hozamának illetve a hozam közegbeli nukleáris módosulásának meghatározása. A jelentkező  ezáltal a világ egyik vezető nagykísérletének működéséhez és eredményességéhez járul hozzá.