Repülési idő neutron spektrométer neutronoptikai tervezése az Európai Spallációs Neutronforráshoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Markó Márton
Email cím: 
marko.marton@wigner.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Wigner Fizikai Kutatóközpont Neutronspektroszkópia osztály
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

Angol nyelvtudás, programozási ismeretek, önálló munkavégzés

Leírás: 

Az épülő Európai Spallációs Neutronforrás (ESS) a világ legnagyobb intenzitású neutronforrása lesz. Spallációs elven működik: lineáris gyorsítóval 2GeV energiára gyorsított protonok a wolfram targetből neutronokat szabadítanak fel, amelyeket lassítás után különböző statikus és dinamikus szerkezetvizsgálatra használunk. Az ESS 2020-ban várható megépülése után a világ legnagyobb intenzitású neutronforrása lesz.

A VOR ún. direkt geometriás repülési idő chopper spektrométer egy, széles tartományban működő (0.2 meV – 150 meV, azaz a gyors diffúzió és az alacsony energiás molekularezgések energiája között működő) spektrométer. Működési elve hogy az impulzus forrásból neutron nyalábszaggatók segítségével monokromatikus nyalábot engedünk a mintára rövid ideig, majd az idő és a szög függvényében mérjük a szóródott neutronokat. Így a mintától a detektorig tartó repülési idő alapján tudjuk a szóródott neutronok energiáját, tehát azt is hogy mekkora energiacsere történt a szóródás során a minta és a neutronok között.

A VOR spektrométert az ESS tudományos tanácsadó testülete megépítésre javasolta, azonban az csak a megépülő berendezések második körébe jutott be, így lehetőség van a neutronoptikai rendszerének továbbfejlesztésére, és az időközben megváltozott kritériumokhoz való igazításra. Ezekhez a fejlesztési munkákhoz keresünk diplomamunkást, aki MonteCarlo modellezéssel, és analitikus számításokkal segíti a spektrométer neutronvezető rendszerének és a nyalábszaggató rendszerének az áttervezését és optimalizálását.

A diplomamunkás feladata a chopper spektrométer működési elvének és felbontásfüggvényének megértése, és ezek alapján részvétel a neutronvezető rendszer és a chopperek (neutron nyalábszaggatók) optimalizálásában a spektrométer tudományos feladatainak figyelembevételével.