Kisszögű neutronszórásvizsgáló készülék felbontásának hatása az illesztési paraméterekre

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Len Adél
Email cím: 
len.adel@wigner.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Wigner Fizikai Kutatóközpont Neutronspektroszkópia osztály
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

programozási ismeretek, önálló munkavégzés, analitikus gondolkodás

Leírás: 

A kisszögű neutronszórás vizsgálat (SANS) a minták nanométeres szerkezetéről (méret, felület, agregáció) ad információt. A SANS mérés során egy nagy hullámhosszú (ún. hideg neutron) de kis divergenciájú neutronnyalábot a mintára engedünk, és a kis szögben előreszórt intenzitást mérjük helyzetérzékeny detektorral.

A mért adatokból a szükséges paramétereket általában függvényillesztéssel határozzuk meg, amely paraméterek illesztésének jóságára  az illesztő függvénytől függően különböző hatással van a műszer mérési felbontása (monokromatizáltság, nyaláb divergenciája stb).

A szakdolgozó feladata a Budapesti Kutatóreaktor Műszerközpont két kisszögű berendezésének a felbontásfüggvényének megértése, és a kisszögű mérések kiértékelésére alkalmazott főbb függvényekre való hatásának vizsgálata. Valamint részvétel egy olyan, a felhasználók számára készített programcsomag fejlesztésében, amely a felbontásfüggvény figyelembevételével képes több mérési tartományon mért adatokon függvényillesztést végezni.