Az APROS kód validálása az EREC kísérleti berendezésen végzett méréssel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
Csige András
Email cím: 
csige@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
BME NTI
Beosztás: 
mesteroktató
Elvárások: 

Angol nyelvtudás, önálló munkavégzés.

Leírás: 

A BME NTI rendelkezésére álló APROS rendszerkódot alapvetően a primer- és szekunder körben zajló kétfázisú hő- és áramlástani folyamatok egy dimenziós közelítésben való modellezéséhez fejlesztették ki. A kódhoz számtalan kiegészítés készült az elmúlt évtizedekben, ezek egyike a konténment modul, ami képes a primer kört magába foglaló, úgynevezett hermetikus térben zajló üzemzavari folyamatok modellezésére. Ahhoz, hogy a számítások hihetőek legyenek, szükséges a kód validációja, azaz számítások összehasonlítása valós kísérleti eredményekkel.

A Pakson jelenleg üzemelő VVER-440/213 blokktípus speciális védőépülettel rendelkezik, aminek az üzemzavari viselkedését legátfogóbban az 1990-es években vizsgálták az Oroszországban megépített EREC kísérleti berendezéssel. A szakdolgozat célja a legfrissebb APROS verzió validálása egy nagy csőtöréses üzemzavart (LBLOCA) szimuláló kísérlet mérési eredményeivel. A sikeresen elvégzett munka jelentősen növelné az üzemelő blokkokra végzett APROS konténment számítások hihetőségét. 

A diplomamunka során kidolgozandó feladatok:Dolgozza fel a rendelkezésre álló szakirodalmat!Készítse el az EREC berendezés modelljét az APROS kódban, és dokumentálja a modellt!Modellezzen legalább egy kísérletet, hasonlítsa össze a mérési és számítási eredményeket, értékelje az eltéréseket, szükség esetén végezzen érzékenységvizsgálatokat!Elvégzett munkáját a képzés szabályainak megfelelő szakdolgozatban írja le!