A belső sugárterhelés meghatározási bizonytalanságának vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2017/18/2.
Témavezető: 
Név: 
Pázmándi Tamás
Email cím: 
pazmandi.tamas@energia.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA Energiatudományi Kutatóközpont
Beosztás: 
laboratórium-vezető
Konzulens: 
Név: 
Zagyvai Péter
Email cím: 
zagyvai@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technika Tanszék
Beosztás: 
docens
Elvárások: 

A sugárvédelem alapfogalmainak ismerete

Leírás: 

            Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont sugárvédelmi csoportja évtizedek óta foglalkozik a belső sugárterhelés meghatározására alkalmas mérések és számítások fejlesztésével. A belső sugárterhelés meghatározása két lépésben történik, először a szervezetben lévő, illetőleg oda bejutott radioaktív anyagok minőségét, aktivitását és annak eloszlását kell meg határozni, majd ennek ismeretében a felvételre vonatkozó további feltételezések figyelembevételével lehetséges a személyt ért lekötött effektív dózis meghatározása. A szervezetben lévő radioaktív anyag meghatározására az anyagra jellemző sugárzástól függően különböző módszerek alkalmazhatók (direkt és indirekt mérések), melyek bizonytalansága a minták kis aktivitása miatt jelentős. Azonban az aktivitásmérés méréstechnikai természetű bizonytalanságán kívül a dózisbecslés pontosságát nagyban befolyásolja a felvétel körülményeinek bizonytalansága, illetve az általános paraméterekkel rendelkező biokinetikai modelleknek a konkrét esetre történő alkalmazhatósága. Az EU nemzetközi kutatási projektjei megkíséreltek a lekötött effektív dózis meghatározására kidolgozni egy általánosan alkalmazható irányelvet. Mára a belső sugárterhelésre vonatkozó nemzetközi ajánlások, útmutatók feldolgozása és magyarországi viszonyokra való alkalmazhatóságának vizsgálata létfontosságúvá vált. Ezen diplomamunka a belső sugárterhelésben alkalmazott legújabb eredményeket kívánja összegezni különös hangsúlyt fektetve az izotópfelvétel (intake) várható hibájára a különböző módszerek és a legfontosabb izotópok esetén. A munka eredményei tudományos értékűek és a gyakorlati sugárvédelemben azonnal hasznosíthatók.

Feladatok

  • A munka során a diplomázónak lehetősége nyílik bekapcsolódni a mérési módszerek megismerésébe; fő feladata lesz a bizonytalanságok feltárása,
  • A belső sugárterhelés meghatározási menetére kidolgozott általános irányelvek megismerése, különös tekintettel a meghatározás bizonytalanságára.
  • Az egyes meghatározási módszerekre jellemző teljes bizonytalanság becslése a különböző izotóp felvételi viszonyok és izotópok esetében.