Fourier-térbeli szeleten belüli Parallel Imaging rekonstrukció vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2018/19/1.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám Ottó
Email cím: 
kettinger.adam@ttk.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA TTK Agyi Képalkotó Központ
Beosztás: 
Tudományos Segédmunkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egy.docens
Hallgató: 
Név: 
Schaf Alexa Lili
Képzés: 
Fizika BSc - alkalmazott fizika
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, magasabb matematikai ismeretek

Leírás: 

A mind egészségügyi, mind kutatási területen rohamosan terjedő MR képalkotás egyik legjelentősebb hátránya más modalitásokhoz képest a meglehetősen hosszú adatgyűjtés. Ennek kiküszöbölésére, a mérés gyorsítására szolgáló eljárások nagy csoportja az ún. Parallel Imaging (párhuzamos képalkotás), melyben csupán a szükséges adat töredékét mérjük meg, a hiányzó adatokat több, eltérő térbeli érzékenységi profilú mérőtekercs egyidejű használatával, azok mért adataival pótoljuk. A módszer hátránya, hogy a kép jel/zaj aránya a kevesebb mért adat, valamint a rekonstrukció folyamatának következtében lecsökken, melynek mértéke függ a képalkotási paraméterektől és az alkalmazott mérőtekercsektől egyaránt.

A rekonstrukció történhet inverz Fourier-transzformáció után, a valós térben, a tekercsek érzékenységi profiljának felhasználásával, valamint közvetlenül Fourier-térben. Utóbbi módszer nagyobb szabadságot nyújt, ebben az esetben ugyanis a felvett adatok nem szükségszerűen kell, hogy egyenletesen töltsék ki a Fourier-teret, így pl. annak nagyobb információtartalmú középső részét sűrűbben mintavételezhetjük ugyanakkora mérési idő mellett. Továbbá, Fourier-térbeli rekonstrukció esetén lehetőségünk van a tekercsek érzékenységi profiljának pontos ismerete nélkül, pusztán a mért adatok alapján elvégezni a rekonstrukciót.

A hallgató feladata a szeleten belül gyorsított méréseknek és azok Fourier-térbeli rekonstrukciójának áttekintése, majd a legelterjedtebb rekonstrukciós módszer, az ún. Generalized Autocalibrating Partially Parallel Acquisition (GRAPPA) tanulmányozása és implementálása, valamint a képalkotási paramétereknek a végleges kép jel/zaj arányára kifejtett hatásának vizsgálata.