Integrálható modellek dinamikája

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Dynamics of Integrable Models
Típus: 
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Pozsgai Balázs
Email cím: 
pozsgay.balazs@gmail.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizikai Intézet, Elméleti Fizikai Tanszék
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Elvárások: 

Többnyire 5-ös érdemjegy a fő elméleti tárgyakból, továbbá érdeklődés a matematikai módszerekkel egzaktul megoldható kvantummechanikai rendszerek irányába.

Leírás: 

,,Harmonikus oszcillátor, hidrogénatom, Van-e más is a világon, én nem tudhatom.'' -szól a fizikus induló, azonban ezen a ponton téved. A kvantummechanikai modelleknek létezik egy viszonylag széles osztálya, melyek egzaktul, vagyis közelítések nélkül, tisztán elméleti módszerekkel megoldhatóak: ezek az úgynevezett egydimenziós integrálható modellek. Közös tulajdonságuk, hogy egy térbeli dimenzióban írhatóak fel, és létezik bennük végtelen sok (extenzív, lokális) megmaradó mennyiség, melyek erősen korlátozzák a megvalósuló dinamikai folyamatokat. Így gyakran a teljesen egzakt, analitikus megoldás is lehetővé válik. És bár az egydimenziós voltuk miatt nem tudják modellezni a teljes, 3 dimenziós fizikai világot, bizonyos anyagok leírására nagy pontossággal alkalmazhatóak. Sőt, ma már kísérletekben külön is létre tudják hozni ezeket a modelleket, és így tanulmányozzák a létrejövő egzotikus kvantummechanikai viselkedésüket. A diplomamunka célja az integrálható modellek dinamikájának, ezen belül is az egyensúlyi, illetve nem-egyensúlyi korrelációs függvényeinek a vizsgálata, az ún. Bethe Ansatz segítségével.

A kutatás tisztán elméleti módszerekkel zajlik, alapvető lineáris algebrai és kvantummechanikai ismereteket igényel.

A téma több ponton is kapcsolódik az AdS/CFT megfeleltetéshez is, igény szerint a későbbiek folyamán ebbe az irányba is el lehet indulni. 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva