Exotikus állapotok hybrid nanopálca alapú áramkörökben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Exotic states in nanowire based hybrid nanocircuits
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Csonka Szabolcs
Email cím: 
csonka@mono.eik.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
BME Fizika tanszék
Beosztás: 
Docens
Hallgató: 
Név: 
Bodócs Mihály
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

Alapos szilárdtestfizikai és kvantummechanikai előismeretek, jó angol nyelvtudás, motiváció kísérleti munkára.

 

Leírás: 

Félvezető nanopálcák a kvantum elektronika területének egyik legintenzívebben kutatott anyagává váltak az elmúlt években. InAs vagy InSb nanopálcák számos érdekes tulajdonsággal rendelkeznek: erős bennük a spin-pálya kölcsönhatás, mesterséges atomokat lehet bennük létrehozni, valamint szupravezető és ferromágneses elektródákhoz is kapcsolhatóak. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően az elmúlt években különböző, korábban nem detektált egzotikus részecskék ún. Majorana Fermionok megfigyelését jelentették ezeken a rendszeren. Ha ezen nanopálcákból kettőt kapcsolunk össze egy szupravezető sziget segítségével, eddig nem megfigyelt részecskék, az ún. parafermionok létrejöttét jósolták meg ebben a rendszerben.

A dolgozat célja, hogy a jelölt nanopálca alapú nanoáramköröket hozzon létre. Ehhez speciális nanopálcák állnak rendelkezésre: a növesztés során a szupravezető kontaktust epitaxiálisan a pálcára növesztik, így kedvező anyagi tulajdonságok jönnek létre a szupravezető tulajdonságok megfigyeléséhez. A jelölt szimpla és dupla-pálcás rendszerekban megjelenő egzotikus kötött állapotokat (Shiba, Majorana vagy parafermion) fogja transzport mérésekben tanulmányozni.

A szakdolgozat keretében a jelöltnek lehetősége lesz félvezető nanopálcákon alapuló áramköröket tervezni, részt fog venni ezek legyártásában és alacsonyhőmérsékleti elektromos karakterizációjában. A kutatómunka szoros együttműködésben zajlik több nemzetközi partner intézettel.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva