Szilárdtestbeli kvantumbitek vizsgálata konfokális mikroszkóppal kombinált optikailag detektált mágneses rezonancia módszerrel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Optically detected magnetic resonance combined with confocal microscope study on solid state quantum bits
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
dr. Gali Ádám
Email cím: 
agali@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Konzulens: 
Név: 
Dr. Koppa Pál
Email cím: 
koppa@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi tanár
Elvárások: 

Tapasztalat optikai módszerek használatában (pl. gyakorlat az Atomfizika Tanszéken) és vagy spinrezonancián alapuló módszerek használatában (pl. gyakorlat Simon Ferenc laborjában), illetve ezek elméleti tudása. Előnyös, ha képes programozni a műszerek számítógépes vezérlése céljából. Szorgalmas és érdeklődő diákokat várunk, akik a bécsi egyetemeken eltanult gyakorlat után Gali Ádám csoportjában honosítják meg az ODMR alapú kvantumbites méréseket.

Leírás: 

Gali Ádám Lendület Félvezető Nanoszerkezetek kutatócsoportjába várunk diákokat kísérleti (kvantum)optikai kutatásokba való bekapcsolódásra, pl. érzékenyített bioszenzorok kifejlesztésének, illetve szilárd testekben kialakított kvantumbitek mérésének céljából.

A kutatásokat a Wigner Fizikai Kutatóközpontban kell végezni szoros együttműködésben a BME Fizikai Intézet vezető kísérleti csoportjaival, illetve az Universität Wien kutatócsoportjaival.

A jelölt a konfokális mikroszkóppal kialakított optikailag detektált mágneses rezonancia módszer fejlesztéséhez, a mérések tervezéséhez és kivitelezéséhez járul hozzá. A fejlesztéshez szükséges gyakorlati tudást a világ vezető laboratóriumaiban sajátíthatja el tanulmányutak és szoros együttműködés keretében.

A nyugodt munkához és a szakmai fejlődéshez szükséges minden körülmény biztosított szorgalmas és csapatban együttdolgozó kutató esetén. Élvonalbeli kutatási lehetőséget kínálunk tehetséges és odaadó kutatóknak kinyitva a kaput a világon legjobb kísérleti műhelyei előtt is.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva