Atomnyaláb diagnosztika fejlesztése fúziós plazmafizikai mérésekhez

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
improvments of atomic alkali beam diagnostics for fusion plasma physics measurement
Típus: 
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Anda Gábor
Email cím: 
anda.gabor@wigner.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Wigner RMI
Beosztás: 
tudományos főmunkatárs
Konzulens: 
Név: 
Pokol Gergő
Email cím: 
pokol@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
BME NTI
Beosztás: 
docens
Elvárások: 

BSc diploma

Leírás: 

A fúziós plazmafizika egyik gyakran alkalmazott mérési eljárásában atomnyalábokat lövünk a plazmába és a plazma gerjesztése miatt kibocsátott fényből a plazma tulajdonságairól (sűrűség, hőmérséklet, turbulencia...) vonunk le következtetést. A Wigner RMI fúziós kutatócsoportja több európai nagyberendezésen végez méréseket 60-100 keV energiájú lítium/nátrium/cézium atomnyaláb segítségével. A jelenlegi megoldásban a nyalábhoz az ionokat egy fűtött kerámia emitter szolgáltatja amely maximum 2-5 mA áramot tud szolgáltatni.

 

A hallgató feladata a jelenleg alkalmazott atomnyaláb működési paramétereinek részletes vizsgálata, meghatározása különböző alkáli ionforrásokkal, a teljes gyorsító tartományban (30-100kV).

Az eredményekből meg kell határozni a nyaláb áramot és a nyaláb átmérőt korlátozó fizikai jelenségeket. Ezek ismeretében javaslatokat kell tenni, hogy milyen optimális gyorsító beállításokra van szükség a különböző mérési elrendezéseknél.

A Wigner RMI plazmafizikai laboratóriumában található alkáli atomnyaláb a mérésekhez szükséges diagnosztikai berendezésekkel (Faraday csészék, nyaláb monitorozó kamerák) fel van szerelve, a mérések itt történnek.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva