ATOMKI PET detektormodul felasználása gamma tomogfáfiára

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Utilization of the ATOMKI PET detector module for gamma tomography
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
NTI
Beosztás: 
egy. docens
Hallgató: 
Név: 
Sáfrán Péter
Képzés: 
Fizikus MSc - nukleáris technika
Elvárások: 

Angol nyelvtudás, MATLAB ismeretek, alapvető C# ismeretek, magas szintű nukleáris méréstechnikai ismeretek

Leírás: 

Az ATOMKI PET detektormodul akár MeV nagyságrendű gamma fotonok mm-es felbontású pozíció- és energiaérzékeny detektálására alkalmas. Gamma sugárzó izotóp pontforrás segítségével akár nagyobb optikai méretű tárgyak is átvilágíthatóak és radiogárfiai felvételek készíthetőek. Megfelelő objektumforgatási lehetőség esetén több irányból felvett projekciókkal tomográfiás felvétel is készíthető az objektumról, mely során - a hagyományos röntgen forrással rendelkező CT készülékkel szemben- abszolút gyengítési együtthatók és így akár anyagi minőségek is meghatározhatók lehetnek. Az "abszolút tomográfiás mérések" eredményes megvalósításához több, pontosan elvégzett, módszereiben is kidolgozást ígénylő kalibrációs eljárásra van szükség, melyek a hallgató elvégzendő feladatait jelentik:

- a pozíciódetektálás kidolgozása és kalibrációja, mely jelenleg több mm-es nemlineáris és nem lassú függvény szerint változó torzítással rendelkezik

- az intenzitáshelyes detektálás, mely az elvárt Poisson statisztikájú zaj helyett jelenleg 30-40% -os inhomogenitást mutat a kristályok között

-az energiakalibráció kristálypixelenkénti elvégzése, mely jelenleg csak nagyobb kristályblokkokra áll rendelkezésre.

-holtidő korrekció

A sikeresen kalibrált detektor segítségével is a detektor kis, 5x5cm-es felülete miatt nagyobb tárgyakról csak a modul mozgatásával nyerhetünk képet. A hallgató feladata a mérőszoftver integrálása 2D-os lineáris mozgatómodulokkal, radiográfiai felvételek készítése és a képminőség elemzése.

Sikeres és jó minőségű radiográfiai felvételezés esetén a mérőszoftver forgató modullal történő integrációja segítségével tomográfiás felvételek is készíthetőek. A hallgató további feladatai lehetnek:

- geometriai kalibráció elvégzése

- abszolút tomográfiát lehetővé tevő tomográfiás szoftver készítése

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva