Multiband képalkotás Philips Ingenia 3T MRI készüléken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Multiband imaging on a Philips Ingenia 3T MRI scanner
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Gyebnár Gyula
Email cím: 
gyebnargyula@gmail.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája
Beosztás: 
tudományos segédmunkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egy.docens
Hallgató: 
Név: 
Réti Dániel
Képzés: 
Fizika BSc - alkalmazott fizika
Elvárások: 

MRI képalkotás alapos ismerete, digitális képfeldolgozási ismeretek

Leírás: 

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján, a Neuroradiológiai Tanszéken működő Philips Ingenia 3T készüléken 2018 tavaszától vált elérhetővé a ’multiband’ eljárások alkalmazása, amely több 2D szelet egyidejű gerjesztésével lerövidíti az MRI felvételek mérési idejét. Az így elérhető nagyobb időbeli felbontás jelentősen javíthatja a funkcionális vizsgálatok minőségét, a klinikai és kutatási alkalmazáshoz azonban a gyorsítás képminőségre gyakorolt hatását és a kiértékelést befolyásoló egyéb tényezőket is fel kell mérni. A hallgató feladatai:

-          A ’multiband’ eljárás gyakorlati alkalmazásának vizsgálata, fantomon, illetve egészséges önkéntes alanyokon végzett mérések alapján.

-          Képminőséget jellemző mérőszámok, például jel-zaj arány meghatározása, variancia térképek készítése, g-faktor vizsgálata.

-    A mérési eredmények elemzése és összehasonlítása a jelenleg rutinszerűen használt protokoll szerint készült felvételekkel (Például a nyugalmi funkcionális hálózatok összehasonlítása kétszeres regresszióval.)

-          Ajánlások készítése klinikai és kutatási célú fMRI vizsgálati protokollok kialakításához, az új technológia optimális kihasználása érdekében. 

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva