Szilárdtest nyomdetektorok minőségbiztosítási eljárásának egyes részfolyamatainak optimalizálása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Optimization of selected segments of the quality control process of nuclear solid state detectors
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2020/21/1.
Témavezető: 
Név: 
Hülber Tímea
Email cím: 
thulber@radosys.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Radosys Kft.
Beosztás: 
Fizikus
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egy.docens
Elvárások: 

Programozási tapasztalat C/C++ vagy Matlab nyelveken, angol nyelvtudás, méréstechnikai ismeretek, önálló problémamegoldási készség 

Leírás: 

A nukleáris szilárdtest nyomdetektorok a radonaktivitás-koncentráció passzív mérésére szolgálnak. A nyomdetektor anyaga egy speciális polimer (PADC), amely szerkezetében az alfa részecskék elnyelődésük során apró sérüléseket hoznak létre. A létrejövő nyomok száma arányos a mérés helyszínén kialakuló radonaktivitás-koncentrációval. A Radosys Kft-nél évi 150000 detektor gyártása történik, amelyek minőségbiztosításában fontos szerepet játszik a helyben gyártott, alfa részecskékre érzékeny PADC detektor alapanyag mintavételezése és minőségének ellenőrzése. A szakdolgozatíró feladata ennek a minőségellenőrzési részfolyamatnak felülvizsgálata és optimalizálása.

A hallgató feladatai:

-          Nyomképződés elvi hátterének elsajátítása, valamint a nyomdetektorokat kiértékelő mikroszkóp működésének megismerése.

-          Annak vizsgálata, hogy a keletkezett nyomok mely paraméterei azok, amelyek a mérés végeredményét szignifikánsan befolyásolják.

-          Ezek alapján javaslat tevése arra, hogy az alapanyag milyen paramétereit érdemes vizsgálni a minőség stabilitásának biztosítása érdekében.

-          Az optimalizált protokoll bevezetése.

A feladat elvégzéséhez besugárzási kísérletek megtervezése, végrehajtása, azok kiértékelése szükséges. Fentiek alapján felmerült igény esetén a feladat részét képezi a besugarazást automatizáló készülék prototípusának tervezésében és programozásában való részvétel.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva