Ólomakkumulátor pozitív aktív anyagának vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Investigation of the positive active material of lead-acid battery
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
Félév: 
2020/21/1.
Témavezető: 
Név: 
Broda Balázs
Email cím: 
balazs.broda@furukawaelectric.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Furukawa Electric Technológia Intézet Kft.
Beosztás: 
kutatómérnök
Konzulens: 
Név: 
Dr. Kocsányi László
Email cím: 
kocsanyi@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
TTK, Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
docens
Hallgató: 
Név: 
Sárvári Lőrinc
Képzés: 
Fizikus MSc - nanotechnológia és anyagtudomány
Elvárások: 

A téma iránti érdeklődés, angol nyelvismeret

 

Leírás: 

Az ólomakkumulátor ugyan már több, mint 150 éves találmány, azonban még mindig számos autóipari kutatás tárgykörét képezi, mivel mind a mai napig az egyik legelterjedtebben használt áramforrás. Az utóbbi évtizedekben az autóiparban egyre több olyan megoldást (start-stop, drive-by-wire, brake-by-wire rendszerek) fejlesztenek ki, ami az autó elektronikus rendszerét használja, ezért nagy szükség van egy megbízható, jól használható akkumulátorra.

A fejlesztések egyik irányvonala az áramforrások tömegének redukálása adott töltéstároló képesség mellett, valamint a rendeltetésszerű használat során bekövetkező öregedés mértékének csökkentése. A Furukawa Electric Technológiai Intézetben zajló áramforrás-kutatás fő célja egy – a kereskedelemben is kapható – akkumulátor pozitív elektródjának fejlesztése, az összetétel megváltoztatása, különböző adalékanyagok használata vagy az elkészítés technológiájának javítása által.

Ezen 3 félév során a hallgató feladata az aktív anyag porozitását befolyásoló tényezők felkutatása, az akkumulátor viselkedésére gyakorolt hatásaiknak a megértése, továbbá az áramforrás tulajdonságainak javítása a megszerzett tapasztalatok alapján. További fontos a része a munkának a kutatás végrehajtásához szükséges tesztrendszer létrehozás, beleértve az aktív anyag előkészítési folyamatait (keverés, pasztázás), az elektródkészítés végrehajtását, valamint az elektrokémiai cella összeállítása. Szintén az elvégzendő feladatok közé tartozik a pozitív elektród vizsgálata (fizikai tulajdonságainak meghatározása, kapacitásának mérése, öregedésének tanulmányozása) és a kapott eredmények kiértékelése, összefoglalása.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva