Határrétegplazma filamentumok tanulmányozása és modell validálása szintetikus diagnosztikákkal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Study and validation of scrape-off layer turbulence with beam emission synthetic diagnostics
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2021/22/2.
Témavezető: 
Név: 
Asztalos Örs
Email cím: 
asztalos@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
NTI
Beosztás: 
Tudományos Segédmunkatárs
Hallgató: 
Név: 
Andorfi István
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

Szakmai angol nyelvi ismeretek, programozási ismeretek Python nyelven, alapszintű plazmafizikai és valószínűségelméleti ismeretek.

Leírás: 

A mágnesesen összetartott fúziós plazmák legkülső tartományában, nyílt mágneses erővonalakon helyezkedik el a határrétegplazma (SOL). Ennek viselkedése meghatározza a plazmát határoló felületeket érő hőfluxust, illetve peremféltélt szab az összetartott plazma sűrűségére és hőmérsékletére. A határrétegplazma viselkedését meghatározza az összetartott régióból levalló – filamentumoknak nevezett – koherens sűrűségfluktuációk dinamikája. Nyalábemissziós spektroszkópia (BES) egy aktív plazmadiagnoszikai eljárás, amely alkalmas filamentumok vizsgálatára.

A hallgató feladata a RenateOD (https://github.com/gergopokol/renate-od) szintetikus BES diagnosztika kiegészítése realisztikus zaj modellezéssel. A dán fejlesztésű, HESEL (https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6587/59/2/025012 ), SOL turbulencia kód generálta filamentumok kiértékelése a BES szintetikus diagnosztika által. Továbbá a hallgató kiértékeli a diagnosztika várható zaj hatását a filamentumok detektálhatóságára. Végül a szintetikus jelben fellépő filamentum statisztikákat összehasonlítja hozzá tartozó kísérleti mérésekkel.

A szintetikus és kísérleti filamentumok statisztikus feldolgozásához, jelfeldogozásban alkalmazott jel momentumok, spektrális és esemény azonosítási eljárásokat fog alkalmazni.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva