Humán és egér-retina modellezése és kísérleti vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Modeling and experimental investigation of human and mouse retina
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2021/22/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Maák Pál
Email cím: 
maak.pal@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
docens
Elvárások: 

Angol nyelvtudás, alapvető számítástechnikai ismeretek (Windows, Office, Mathcad vagy MatLab), kreativitás, önállóság

 

Leírás: 

Az Atomfizika Tanszéken több éve indult kutatási projekt a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem együttműködésével a retina működési módjának elemzésére. A téma elsősorban egy új orvosi és kutatási célokat egyaránt szolgáló retinavizsgáló műszer, egy kétfoton-oftalmoszkóp kifejlesztésére koncentrál, amellyel az emberi retina idegsejt szintű működését élőben lehet mérni. A kétfoton mikroszkóp alkalmas a szemfenék vizsgálatára a szem optikai rendszerén keresztül, az infravörös gerjesztő nyaláb jól áthalad a retina síkjáig, mert ebben a hullámhossztartományban kicsi a szövetek abszorpciója és a károsító hatása is kicsi. A működési elvet főemlősök szemén már tesztelték, de élő emberi vizsgálatra még nem került sor. Alapvető vizsgálatokat meglevő mikroszkópokkal egereken végzünk, amellyel a kétfotonos mérési elvet teszteljük és a működés szükséges paramétereit – gerjesztő teljesítmény, fluoreszcens jel intenzitása, optikai rendszer étvitele – meghatározzuk.

A hallgató a szakdolgozat során bekapcsolódik az oftalmológiai mérőműszer kifejlesztésének folyamatába. Az elvégzendő kutatás mind elméleti, mind kísérleti elemeket tartalmaz:

-           vonatkozó szakirodalom tanulmányozása

-           az emberi és egérszem optikai modelljének továbbfejlesztése, kiértékelése

-           kísérletek végzése meglevő akusztooptikai és galvano-tükrös kétfoton mikroszkópokkal emberi és egér retinamintákon

-           kísérletek végzése meglevő kétfoton mikroszkópokkal egereken in-vivo

-           részvétel az in vivo működő humán kétfoton-oftalmoszkóp optikai megtervezésében és modellezésében

 A szakdolgozat súlypontja a hallgató preferenciájától függően a fentiek valamelyikére helyezhető, de mindenképpen a teljes feladatkörbe be kell kapcsolódni.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva