Akuszto- és elektrooptikai eszközök kifejlesztése femtoszekundumos lézeralkalmazásokhoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Development of acoustic and electro-optical devices for femtosecond laser applications
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2021/22/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Maák Pál
Email cím: 
maak.pal@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
docens
Elvárások: 

Angol nyelvtudás, alapvető számítástechnikai ismeretek (Windows, Office, Mathcad vagy MatLab), kreativitás, önállóság

 

Leírás: 

Az Atomfizika Tanszék az akuszto- és elektrooptikai eszközök fejlesztése területén jelentős szaktudással és technológiai háttérrel rendelkezik. Az eszközöket különböző, speciális alkalmazások céljára fejlesztjük, ezek közül néhány az ultrarövid impulzusú lézerekhez kötődik: femtoszekundumos impulzusok alakformálása, az ilyen lézernyalábok pásztázása, a lézerimpulzusok kivágása, dinamikus kicsatolása a lézerrezonátorból, illetve a módusszinkronizálás stabilizálása. A megvalósítás az eltérő alkalmazásoknak megfelelően különböző: minden esetben meg kell találni az optimális megvalósítási módozatot a kívánt sebesség, sávszélesség, kapcsolási idő, működési frekvencia függvényében. Alapvetően négy eszköz kifejlesztését tűztük ki célul: impulzus-alakformáló, pásztázó, rezonátor-kapcsoló és impulzus-ritkító (pulse-picker). Minden megvalósításban világviszonylatban újszerű eszköz-konfigurációk megvalósítása szükséges, afemtonics Kft-ben, az SzFKI-ban és a Szegedi Tudományegyetemen alkalmazott és fejlesztett femtoszekundumos lézerekhez illesztve, az eredmények ezért jól publikálhatók.

A hallgató a diplomamunka során bekapcsolódik a különböző optoelektronikai rendszerek kifejlesztésének folyamatába. Az elvégzendő kutatás mind elméleti, mind kísérleti elemeket tartalmaz:

-           a teljes akuszto-és elektro-optikai rendszer működésének szimulációja  MATHCAD vagy MATLAB programmal, majd később optikai tervezőrendszerrel (OSLO, CODE V.)

-           a diszperzió hatásának, valamint az egyéb anyagi és akusztooptikai hatások minél pontosabb modellezése az ultrarövid impulzusok szempontjából

-           kísérletek végzése kész elektro- illetve akusztooptikai eszközökön: mind spektrális, mind időtartományban jellemezni a kimeneti impulzusfolyamot, és az eszköz működését

-           részvétel az akusztooptikai eszközök és a meghajtó elektronika tervezésében

A feladatok egyaránt tartalmaznak számítógépes optikai tervezési, optikai méréstechnikai, optikai rendszerépítési és szimulációs, hardver és szoftverfejlesztési elemeket. A diplomamunka súlypontja a hallgató preferenciájától függően a fentiek valamelyikére helyezhető, de mindenképpen a teljes feladatkörbe be kell kapcsolódni.

 

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva