Erősen ötvözött acélok összetételbeli és szerkezeti változásai hosszú használat során

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Structural changes in highly alloyed steels during a long use
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2021/22/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Kiss Gábor
Email cím: 
kiss.gabor@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

A téma iránti érdeklődés, olvasási szintű angol nyelvismeret.

Leírás: 

A magas hőmérsékleten dolgozó vegyipari berendezések (pirolíziskemencék) csövei a többéves használat során meggyengülhetnek és eltörhetnek. Hozzájárul ehhez a csövekben áramló szerves anyagok jelenléte, és a belőlük keletkezett koksz.

A tapasztalat szerint használat közben változnak a cső anyagát képező ötvözet mágneses tulajdonságai is.

A mágneses tulajdonságok változásának mérésére keressük a gyakorlatban legjobban alkalmazható módszert. Erre a célra műszert fejlesztünk, azt folyamatosan tökéletesítjük, és a vele gyűjtött adatok feldolgozásával prognózist tervezünk készíteni a csövek várható élettartamára vonatkozóan.

A feladat:

1. Részvétel a megfelelő mágneses módszer kiválasztásában, a műszer fejlesztésében és az adatok számítógépes feldolgozásában.

2. A különböző ideig használt csövek anyagának szerkezeti és felületanalitikai vizsgálata mikroszkópiával, EDAX, XPS, AES és SIMS módszerekkel. A talált szerkezeti és összetételbeli változások alapján – az irodalom segítségével – következtetni kell, miért gyengült meg a cső anyaga.

A munka – a diplomaterv szintjét már meghaladó – továbbfejlesztéseként javaslatot kell tenni a cső üzemi paramétereinek olyan változtatására, hogy a nemkívánatos szerkezeti és összetételbeli változások csökkenjenek.

 

A tanszéken fejlesztés alatt álló és már alkalmazott módszer alkalmasnak látszik vasúti váltók elhasználtságának jellemzésére is. További cél a munka ebbe az irányba való kiterjesztése.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva