MRI Képrekonstrukció Radiális Adatgyűjtéssel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
MRI Image Reconstruction with Radial Data Acquisition
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2021/22/2.
Témavezető: 
Név: 
Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
NTI
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

MRI képalkotás ismerete, orvosi képrekonstrukciós eljárások alapos ismerete, programozási készség

Leírás: 

A radiális adatgyűjtés a Mágneses rezonanciás Képalkotás (MRI) egyik legkorábbi mérési gyakorlata volt a Descartes-koordinátarendszerben történő adatgyűjtést megelőzően. A radiális képalkotás nyújtotta előnyök közé tartozik az alacsony echo idő, a k-tér origójának folyamatos újramintavételezése, valamint a páciensmozgással szembeni érzéketlenség. Ugyanakkor, a radiális adatgyűjtés és képrekonstrukció okozta diffúz, sávos, műtermékek, valamint az élek elkenéséből fakadó éles csíkok radiológiai szempontból hátrányos tulajdonságúak.

A Hallgató feladata az irodalom áttekintése, a radiális képalkotáshoz tartozó képrekonstrukció megírása, szimulációs adatsorokon történő tesztelése. A szimulációk során CPU és GPU optimalizált kód is segíti előrejutását.
A Hallgató implementálja és optimálja a radiális képalkotás mérési protokollját a 7T NMR tesztkörnyezetben, melyek valós mérési adatokat szolgáltatnak a képrekonstrukciós algoritmus teszteléséhez. A képrekonstrukciós algoritmus tesztelése és validálása során kifejezett figyelem irányul a rekonstrukciós kód által felerősített műtermékekre. A Hallgató paramétervizsgálatnak veti alá a rekonstrukciós kódot a műterméksúlyosság függvényében.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva