Fotomodulált reflexiós (PMR) jel vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Investigation of photo-modulated reflexion (PMR) signal
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2021/22/2.
Témavezető: 
Név: 
Gallai József
Email cím: 
jozsef.gallai@semilab.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Optics PMR Team, Semilab Zrt.
Beosztás: 
csoportvezető
Konzulens: 
Név: 
Fehér Titusz
Email cím: 
feher.titusz@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Fizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

Alapvető optikai, programozási és statisztikai ismeretek, kísérletező kedv, megbízhatóság. Szakirodalom olvasása angol nyelven.

Leírás: 

A félvezetőiparban az ion-implantált szilíciumszeletek vizsgálata történhet fotomodulált reflexióváltozáson (photo-modulated reflection, PMR) alapuló méréssel. Ennek során az ún. pumpáló lézerrel reflexióváltozást idézünk elő, amit egy másik (probe) lézerrel mérünk meg. A módszer érintés- és roncsolásmentes. A kapott PMR jel az anyag felületén és annak közelében lévő (~10 um mélységig) mikroszerkezettől függ. Ezért korrelál az ion-implantáció összes beállítható paraméterével, pl. a besugárzási dózissal, kristályrácshoz viszonyított beesési szöggel. A PMR jelet meghatározó ill. befolyásoló paraméterek terén sok kérdés vár még megválaszolásra. További információ a mérésről: https://semilab.com/category/products/photo-modulated-reflectivity-measurement.

A jelölt feladata: PMR méréstechnika alapjainak megértése, mérések végrehajtása, különböző metrológiákból, mintákból származó PMR jelek statisztikai elemzése, következtetések levonása.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva