Négyspin-kölcsönhatások felületi atomi struktúrákban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Four spin interactions in surface atomic structures
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Nyári Bendegúz
Email cím: 
nyari.bendeguz@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Elméleti Fizika Tanszék
Beosztás: 
doktorvárományos
Konzulens: 
Név: 
Szunyogh László
Email cím: 
szunyogh.laszlo@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Elméleti Fizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi tanár
Hallgató: 
Név: 
Molnár Szabolcs
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

A Kvantummechanika 1-2 és a Szilárdtestfizika alapjai tárgyak anyagának alapos ismerete, érdeklődés numerikus számítások iránt. Előnyt jelent a Matlab és Python ismerete.

Leírás: 

Szilárdtestekben a mágneses rendeződés vizsgálatára legtöbbször különböző spinmodelleket alkalmazunk, amelyek a mágneses rendszer energiáját a spinszabadsági fokok segítségével írják le. Erre a legismertebb példa a Heisenberg kicserélődési kölcsönhatás, amelyben a két spinvektor skalárszorzata jelenik meg. Az izotrop kétspin-kölcsönhatás alkalmas a ferromágneses és antiferromágneses rendeződések leírására. A relatisztikus eredetű mágneses anizotrópia és Dzyaloshinskii–Moriya-kölcsönhatások figyelembevételéhez azonban szükséges a kétspin-kölcsönhatás tenzoriális kiterjesztése. Ezen felül számos valós mágneses rendszer megértéséhez bonyolultab többspin-kölcsönhatások bevezetése szükséges. Ilyen rendszerek a tömbi vagy felületi mágneses skyrmionok és az atomi spinláncok, ahol már igazolták, hogy a négyspin-kölcsönhatások jelentős szerepet játszanak a mágneses struktúrák kialakulásában.

A rendelkezésre álló irodalom alapján a hallgató megismerkedik a spinmodellekben szereplő kölcsönhatási paraméterek számításának ab initio elméletével, különös tekintettel a tanszéki feljesztés alatt álló, csoportelméleti módszereken alapuló eljárásra. Feladata lesz a már meglévő két- és négyspin-kölcsönhatásokat illesztő programkód szisztematikus tesztelése különböző felületi mágneses atomi struktúrák esetében. A beágyazott atomfürt KorringaKohnRostoker-módszeren alapuló programkóddal számításokat végez különböző mágneses konfigurációkra, majd a kapott enegia értékekre illeszti a kölcsönhatási paramétereket. Ahol erre lehetőség nyílik, az eredményeket összehasonlítja más módszerekből kapott eredményekkel és irodalmi adatokkal. Amennyiben a számolások ütemben haladnak, a módszer tesztelése kiterjeszthető mágneses felületekre, vékonyrétegekre és tömbi mágnesekre.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva