NANOÁRAMKÖRÖK VIZSGÁLATA MIKROHULLÁMÚ REZGŐKÖRÖKKEL

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Investigation of nanocircuits using microwave resonators
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Scherübl Zoltán
Email cím: 
scherubl.zoltan@gmail.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Tanszék
Beosztás: 
Tudományos munkatárs
Hallgató: 
Név: 
Horváth Csaba
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

Alapos szilárdtest fizikai ismeret, motiváció kísérleti munkára, angol nyelvtudás, alapfokú programozási ismeretek.

Leírás: 

NANOÁRAMKÖRÖK VIZSGÁLATA MIKROHULLÁMÚ REZGŐKÖRÖKKEL

A nanoáramkörök vizsgálata ma a szilárdtestfizika egyik legintenzívebben kutatott területe. A tanulmányozott rendszerek között szerepelnek spintronikai eszközök, topologikus vagy akár kvantumszámításhoz készülő áramkörök. Ezeket az áramköröket hagyományosan DC áram mérésekkel tanulmányozzuk, azonban napjainkban egyre fontosabb szerepet kap az áramkörök rezgőkörökkel való kiolvasása is. A nanoáramkör hangolása a hozzá csatolt rezgőkör effektív paramétereinek változását eredményezi, így a rezgőkör paramétereinek vizsgálata a nanoáramkör nem destruktív kiolvasását teszi lehetővé.  A kvantumelektronika laboratóriumban megahertzes, és gigahertzes rezonátorokat is használunk alacsony dimenziós anyagok vizsgálatára, vagy kvantumos áramkörök befolyásolására is.

A szakdolgozat készítése során a hallgató bekapcsolódik az áramkörök létrehozásába és alacsony hőméréskleti mérésébe. Az áramkörök kétdimenziós félvezető kristályból készülnek, amiket gigahertzes szupravezető rezonátorokkal vizsgálunk. A kutatómunka szoros együttműködésben zajlik több nemzetközi partner intézettel.

a) Mikrohullámú szupravezető rezonátor optikai képe, b) és a mikrohullámú transzmisszióban mért rezonanancia görbék különböző hőmérsékleten.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva