Memrisztor-alapú jelfeldolgozó egység tervezése cochleáris implantátumokhoz

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Designing a memristor-based signal processing unit for cochlear implants
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Török Tímea Nóra
Email cím: 
torok.timea@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizikai Intézet, Fizika Tanszék
Beosztás: 
doktorandusz
Hallgató: 
Név: 
Kövecs Antal Roland
Képzés: 
Fizika BSc - alkalmazott fizika
Elvárások: 

önálló kísérletezési készség, angol nyelv ismerete

Leírás: 

Memrisztoroknak azokat a kétpólusú áramköri elemeket hívjuk, melyek ellenállását egy korábban alkalmazott jelszint határozza meg. Az eszköz egyaránt alkalmas lehet adatok tárolására és logikai műveletekre, ráadásul a nanométeres méret és az egyszerű szerkezet egészen magas integráltsági fokú megvalósítást is lehetővé tesz. A memrisztokat megfelelő áramkörbe illesztve, adott küszöböt meghaladó jel hatására, neuronokra jellemző áramimpulzusok generálására is alkalmasak, vonzóvá téve ezzel számos orvosi alkalmazást. Az orvosi implantátumoknál elvárt kis méretet és alacsony fogyasztást szem előtt tartva, érdemes ezeket az eszközöket egyéb funkcionális anyaggal -pl. piezoelektromos réteggel- bevont MEMS eszközzel kombinálni.

Jelen kiírás célja egy olyan újtípusú áramkör demonstrálása, mely képes egy hallható frekvenciatartományban (20 Hz-20 kHz) gerjesztett mechanikai rezgést frekvenciaszelektíven felbontani és azok jeleiből az emberi receptorok számára felfogható bipoláris tüzeléses jelet generálni. Az elképzelt rendszer két egységből állna: egy piezoelektromos réteggel bevont rezgőnyelv sorból, melynek minden eleme egy adott frekvenciánál hozható rezgésbe, ill. egy egy vagy több memrisztorból álló jelprocesszáló áramkörből. A tüzelés egyfelől kiváltható lehet a piezoelektromosan generált szinuszos jel egyenirányításával vagy ennél összetettebb módon. Az elvégzendő munka a következő lépésekből áll: meglévő piezoelektromos és memrisztív eszközök tesztelése; a kapott eredmények alapján a megcélzandó rendszer szimulációja és tervezése; részvétel a rendszer elkészítésében; ill. a rendszer karakterizálása. 

A BSc keretében végzendő munka szorosan kapcsolódik egy konzorciális együttműködéshez, melyben a BME, az EK-MFA-val, a SOTE Farmakológiai Intézetével és a PTE Fül- Orr- Gégészeti Klinikájával közösen fejlesztenek egy olyan érzékelő rendszert, mely a jövőben egy teljesen beültethető cochleáris-implantátum alapjául szolgálhat súlyos hallássérültek számára. A BSc hallgatónak lehetősége nyílik az általa fejlesztett áramkört állatkísérlet keretében funkcionálisan is tesztelni.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva