Neutronmultiplett számlálási módszer továbbfejlesztése szimulációs és kísérleti vizsgálatokkal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Development of neutron multiplicity counting method with simulations and experiments
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Szieberth Máté
Email cím: 
szieberth@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egyetemi docens
Elvárások: 

reaktorfizikai ismeretek, angol nyelvtudás

Leírás: 

Az ún. neutronmultiplett számlálási módszerek a hasadóanyagok kimutatására és mennyiségük meghatározására szolgálnak és a nukleáris biztosítéki tevékenység körében széles körben alkalmazott módszernek számítanak. A hasaóanyagokra jellemző neutronsokszorozás kimutatásán alapulnak és alkalmazásuknak korlátot szab a holtidőre, valamint a gamma-háttérre való érzékenységük. Az elmúlt években az NTI-ben Pázsit Imre
professzorral (Chalmers Műszaki Egyetem, Göteborg) együttműködésben kidolgozásra került egy új méréstechnika, amely az impulzus
számlálás helyett a hasadási kamrák folytonos jelének regisztrálásán és statisztikai kiértékeléséen alapul. Az elméleti
várakozások, a szimulációk és az első kíséleti demonstrációk alapján a módszer kevésbbé érzékeny a holtdőre és a gamma-háttérre, így elvileg nagyobb aktivitású hasadóanyag-tartalmú minták (pl. besugárzott üzemanyag) mérésére is alkalmas lehet.
A hallgató feladata az új eljárás további vizsgálataiba való bekapcsolódás:

  • Az NTI-ben rendelkezésre álló tartalék üzemanyag, detektorok és elektronika segítségével összerakható mérési elrendezés optimalizálása Monte-Carlo-szimulációk segítségével, a mérési elrendezés összeállításal, mérések végzése.
  • A módszer elméleti modelljének kiterjesztése 3He-detektorokra (Pázsit Imre professzorral együttműködésben), mivel azok sokkal nagyobb hatásfokúak, viszont a gamma-érzékenységük miatt várhatóan a hasadási gammák figyelembe vétele is szükséges.
  • Atomerőművi környezetben (pl. pihentető medencében kazetták átrakás közbeni mérésére) megvalósítható elrendezés tervezése és vizsgálata Monte-Carlo-szimulációk segítségével, a gyakorlati alkalmazhatóság vizsgálatára.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva