A páros paritású Pn transzportszámítási módszer vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Investigation of the Even-Parity Pn Transport Scheme
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nukleáris technika
Félév: 
2023/24/2.
Témavezető: 
Név: 
Kópházi József
Email cím: 
kophazi@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
docens
Elvárások: 

reaktorfizikai és matematikai ismeretek, jártasság a numerikus módszerek alapjaiban, szoftverfejlesztési képességek, angol nyelvtudás

Leírás: 

A transzportegyenlet másodrendű formáján alapuló közelítéseket azért dolgozták ki, hogy a numerikusan csak igen körülményesen megoldható elsőrendű egyenletet másodrendű egyenletté átalakítva az visszavezethetővé váljon diffúzióegyenletek rendszerére, és így lehetőség adódjon nagyon hatékony, "könnyűsúlyú" transzport-számító programok készítésére. Ezeket az eljárásokat, bár évtizedek óta ismertek és használják is bizonyos változataikat, elméleti és gyakorlati szempontból is kevesebb figyelem övezte, és számos továbbfejlesztési lehetőséget rejtenek.

A diplomamunka során a hallgató ismerje meg a klasszikus végeselemes technikát és annak alkalmazását a diffúzió-egyenletre, valamint a páros paritású Pn transzportszámítási módszer működését tárgyaló irodalmat. Kezdetben készítsen egy strukturálatlan hálón működő végeselem alapú diffúziós kódot, ami képes többcsoport-energiaszerkezetben fix forrásos és kritikussági feladatokat megoldani. Ezután a diffúziós eljárás általánosítandó a másodrendű Pn transzportszámítási módszerré. Végezetül - amennyiben ideje engedi - ismerje meg a másodrendű kódokban alkalmazott peremfeltételek hagyományos megfogalmazását, és vizsgálja meg, hogy lehet-e, és ha igen, hogy hogyan lehet a Riemann-procedúra felhasználásával a másodrendű egyenleteknek peremfeltételeket adni. A program helyes működése tesztfeladatokkal bizonyítandó.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva