NANOÁRAMKÖRÖK VIZSGÁLATA REZGŐKÖRÖKKEL

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Investigation of nanocircuits using resonators
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2023/24/2.
Témavezető: 
Név: 
Scherübl Zoltán
Email cím: 
scherubl.zoltan@gmail.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Tanszék
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Hallgató: 
Név: 
Fekete Levente Máté
Elvárások: 

Alapos szilárdtest fizikai ismeret, motiváció kísérleti munkára, angol nyelvtudás, alapfokú programozási ismeretek.

Leírás: 

A nanoáramkörök vizsgálata ma a szilárdtestfizika talán legintenzívebben kutatott területe. A tanulmányozott rendszerek között szerepelnek spintronikai eszközök, topologikus vagy akár kvantumszámításhoz készülő áramkörök. Ezeket az áramköröket hagyományosan DC áram mérésekkel tanulmányozzuk, azonban napjainkban egyre fontosabb szerepet kap az áramkörök rezgőkörökkel való kiolvasása is. A nanoáramkör hangolása a hozzá csatolt rezgőkör effektív paramétereinek változását eredményezi,  így a rezgőkör paramétereinek vizsgálata a nanoáramkör nem destruktív kiolvasását teszik lehetővé.  A kvantumelektronika laboratóriumban megahertzes, és gigahertzes szupravezető rezonátorokat is használunk alacsony dimenziós anyagok vizsgálatára, vagy kvantumos áramkörök befolyásolására is.

A szakdolgozat készítése során a hallgató bekapcsolódik az áramkörök létrehozásába és alacsony hőméréskleti mérésébe. Ezek az áramkörök mind mesterséges atomokon, mind két dimenziós kristályokból készített áramkörökön is alapulhatnak. A kutatómunka szoros együttműködésben zajlik több nemzetközi partner intézettel.

 

  1. Mikrohullámú szupravezető rezonátor optikai képe, (b) és a mikrohullámú transzmisszióban mért rezonanancia görbék különböző hőmérsékleten.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva