Kapcsolási dinamika kapuzható szupravezető fémes nanoszerkezetekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Switching dynamics of gate tunable superconduting metalic wires
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2023/24/2.
Témavezető: 
Név: 
Makk Péter
Email cím: 
makk.peter@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
BME Fizika tanszék
Beosztás: 
Egyetemi docens
Hallgató: 
Név: 
Kupás Lőrinc
Elvárások: 

Szilárdtestfizika alapvető ismerete, érdeklődés kísérleti munkára, angol nyelvtudás.

Leírás: 

A szupravezető áramkörök alkalmasak lehetnek nagyon gyors kapcsolású, kis fogyasztású elektronikai eszközök létrehozására. Az egyik legnagyobb kihívás ezen eszközök kis méretben való megvalósítása illetve a félvezető CMOS technológiával való kombinálásuk. Nemrégiben egy meglepő új szupravezető jelenséget figyeltek meg, ami megoldást jelenthet a fenti problémákra. Az elmúlt években nagy figyelmet keltett  a szupravezető FET-nek elnevezett nanoszerkezet, amiben egy vékony szupravezető fémben folyó szuperáram nagysága egy a vezeték közelében lévő kapuelektróda feszültségének hangolásával változtatható. A jelenség oka nem teljesen megértett még, több versengő elmélet található az irodalomban. Ezt a jelenséget nemrégiben mi is megfigyeltük félvezetőre növesztett Ta és Al rétegekben. Az alkalmazásokhoz az egyik fontos kérdés, hogy ezek az áramkörök milyen gyorsan kapcsolhatók.

A szakdolgozat célja különböző geometriájú szupravezető nanovezetékek készítése NbTiN és Al szupravezetőből és ezek alacsony hőmérsékleti karakterizációja. A mérések során vizsgálni fogjuk a kapcsolási sebesességét nagyfrekvenciás, GHz-es módszerekkel.  A kutatómunka EUs együttműködési hálózat keretében zajlik.

Balra: Egy kapuzható szupravezető áramkör képe. A vezetéken folyó szuperáram kapufeszültség függése különböző hőmérsékleteken.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva