MR képalkotó eljárások nyitott kérdései a műtét előtti tervezésben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Open questions in preoperative MR imaging
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2023/24/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Gyebnár Gyula (Ph.D), Dr. Kozák Lajos Rudolf (Med. Habil., Ph.D, EDINR)
Email cím: 
gyebnar.gyula@semmelweis.hu, kozak.lajos@semmelweis.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
SEMMELWEIS EGYETEM ORVOSI KÉPALKOTÓ KLINIKA, NEURORADIOLÓGIA TANSZÉK
Beosztás: 
egyetemi docens, tudományos munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Simon Ferenc
Email cím: 
simon.ferenc@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Fizika Tsz.
Beosztás: 
egyetemi tanár
Elvárások: 

Matlab programozási ismeretek

Angol nyelvtudás

Leírás: 

Bevezetés

A funkcionális és diffúziós mágneses rezonancia képalkotás (fMRI, dMRI) a központi idegrendszer nem-invazív vizsgálatának alapvető módszerei, melyek a klinikai gyakorlatban is teret nyertek[1, 2]. A klinikai alkalmazás kapcsán olyan speciális kérdések merülnek fel, melyek az egészséges önkénteseken végzett kutatások során nem, vagy csak korlátozott mértékben fordulnak elő[3]. A klinikai jellegű vizsgálatoknál a legfontosabb problémák: (a) a vizsgálati adat megfelelő minősége, akár a fizikai, pl. mozgás okozta, akár az élettani, pl. keringés- ill. légzésfüggő, műtermékek kapcsán, vagy akár a betegség miatt megváltozott kooperáció következtében funkcionálisan, (b) a funkcionális térképek eltérése az elvárhatótól a betegség következtében[4], (c) az anatómiai struktúrák eltérése az elvárhatótól a betegség következtében[5].

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika Neuroradiológia Tanszékén ill. azt megelőzően az MR Kutatóközpontban másfél évtizede zajlanak műtét előtti valamint kutatási célú fMRI és dMRI vizsgálatok, így tekintélyes mennyiségű beteg- és kontroll-adat áll rendelkezésre, mely megfelelő alapot nyújthat egy scoring rendszer kidolgozására, az egyes vizsgálatok értékelésére a fenti kritériumok alapján a klinikai fMRI adatokra, akár hagyományos statisztikai eljárásokkal akár gépi tanulás segítségével.

A hallgató feladatai:

-        Az fMRI ill. dMRI mérés és adatfeldolgozás módszertani alapjainak, a jellemző műtermékeknek, valamint ezek kezelési eljárásainak megismerése, irodalomkutatás

-        Az NRT-n gyűjtött adatoknál alkalmazott eljárások és feldolgozó szoftverek megismerése.

Tetszőleges klinikai adat minősításére alkalmas eljárás fejlesztése a fenti problémafelsorolásban szereplő tényezők közül választott elem(ek)re, vagy integrált megoldás fejlesztése több tényező figyelembe vételével.

Referenciák:

 

 

 

1.            Kozak, L.R., et al., Functional Magnetic Resonance Imaging for Cortical Mapping in Epilepsy [Funkcionális mágnesesrezonancia-képalkotáson alapuló térképezési eljárások epilepsziában]. Ideggyogyaszati Szemle-Clinical Neuroscience, 2011. 64(9-10): p. 294-299.

2.            Urbach, H., et al., Presurgical MR Imaging in Epilepsy. Clin Neuroradiol, 2015. 25 Suppl 2: p. 151-5.

3.            Haller, S. and A.J. Bartsch, Pitfalls in FMRI. Eur Radiol, 2009. 19(11): p. 2689-706.

4.            Ding, D., et al., Cortical plasticity in patients with cerebral arteriovenous malformations. J Clin Neurosci, 2015. 22(12): p. 1857-61.

5.            Gyebnár, G., et al., The Mahalanobis-distance: a tool for epileptic lesion detection using DTI data, in ESMRMB Congress (2017). 2017: Barcelona, Spain. p. S338.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva