Modern félvezető struktúrák vizsgálata fotolumineszcenciával

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Investigation of modern semiconductor structures using photoluminescence
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
Félév: 
2023/24/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Lenk Sándor
Email cím: 
lenk.sandor@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
BME Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Konzulens: 
Név: 
Illés Levente
Email cím: 
aranyaso97@gmail.com
Intézet/Tanszék: 
BME Atomfizika Tanszék/Semilab Zrt
Beosztás: 
doktorandusz
Elvárások: 

Olvasó és kísérletező kedv. Gyakorlati érzék.

Leírás: 

A BME Atomfizika Tanszéke együttműködésben áll a Semilab Zrt-vel egy most induló kooperatív doktori program keretében (projekt azonosító: 2023-2.1.2-KDP-2023-3), melynek célja ipari fotolumineszcencia alapú méréstechnikák fejlesztése modern félvezető struktúrákhoz. Az együttműködés keretén belül az egyetemi partner jelenleg a rendelkezésére álló időkorrelált egyfoton számláláson alapú méréstechnika továbbfejlesztésére és alkalmazására fókuszál. A rendelkezésre álló eszközparkok lehetőséget nyújtanak optikai méréstechnikai eljárások és lézeres technológiák megismerésére.

A hallgató feladata, hogy az időbontásos fotolumineszcencia méréstechnika, valamint a különböző félvezető anyagok (pl. perovszkitok) fénykibocsátási mechanizmusainak elméleti alapjait megismerje. Az egyetemen rendelkezésre álló infrastruktúrákkal (spektrofotometriával, fluoreszcencia spektroszkópiával, és mindenekelőtt az időkorrelált fotolumineszcencia alapú méréstechnikával) szisztematikus méréseket végezzen, az eredményeit értelmezze.

Amennyiben a hallgató mesterképzésben vesz részt, úgy a rendelkezésre álló hosszabb időkeret lehetőséget nyújt majd arra is, hogy az ipari méréstechnika kísérleti-elméleti fejlesztésébe is bekapcsolódjon.  

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva