Műegyetemi alfa matematika pontgyűjtő verseny középiskolásoknak

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

VERSENY KIÍRÁS 2016/17

A verseny a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kara által működtetett BME Alfa webes interaktív gyakorlófelületen érhető el. Csatlakozni a honlapon történő ingyenes regisztrációval lehetséges: (https://alfa.bme.hu/).

A verseny célja, hogy pontverseny formájában minden középiskolás számára segítsen a matematika gyakorlásában és az érettségire való felkészülésben. Az érintett témakörökön keresztül azt is megmutassa, mi az az elvárt tudásanyag, tudás szint, ami a természet- vagy a műszaki tudományok területén tervezett továbbtanulás esetén szükséges.

A verseny leírása:

A verseny két korosztályt céloz meg:

I. kategória: 9-10. osztályosok,

II. kategória: 11-12. osztályosok

(a nem 12 osztályos iskolarendszerben tanulók esetében értelemszerűen a középiskola befejezéséhez, az érettségi megszerzésének évéhez kell viszonyítani)

A verseny két részből áll:

  1. Levelező szakasz (2017. jan. 2.- 2017. ápr. 9.)

Összesen 7 fordulót tartalmaz. A verseny során kéthetente tűzünk ki új feladatsorokat, az előre megadott témakörök szerinti bontásban. Minden feladatsor 6 feladatot tartalmaz. A feladatok feleletválasztós teszt jellegűek, minden helyes megoldás 4 pontot ér, hibás válaszért 1 pont levonás jár, a kihagyott kérdések 0 pontot érnek.

A feladatsorokat az adott határidőig lehet megoldani, az adott két héten belül viszont tetszőleges időpontban megoldható. Segédeszközként az online jellegből adódóan bármi használható, az igazán korlátozó tényező a rendelkezésre álló idő.

 

Az I. Kategóriában minden fordulóban 1 feladatsor 60 perc alatt történő megoldása az elvárás.

A II. Kategóriában minden forduló két feladatsort (A, B) tartalmaz:

"A" feladatsor: kevesebb gondolkodást igénylő, rövid idő alatt megoldható feladatokból áll, melyek definíciók vagy tételek ismeretére kérdeznek rá. Ez a példasor a középszintű matematika érettségi első részének stílusát mintázza és 30 perc alatt oldandó meg.

"B" feladatsor: összetettebb feladatokat ölel föl, amelyek az emelt szintű matematika érettségi szintjének felelnek meg. Ez a feladatsor 90 perc alatt oldandó meg.

A leadási határidő leteltével egy napon belül megtekinthetők a weblapon az eredmények, illetve a részletes megoldások.

  1. Döntő (2017. ápr. 22.)

A döntőbe az I. és a II/B. kategóriában 10-10, a levelező szakaszban legtöbb pontot gyűjtött középiskolás kap meghívást. A II/A. kategóriából pedig az a legjobb három kerül be a döntőbe, aki a II/B. alapján nem kerülne be a döntőbe.

A döntő helyszíne a BME Matematika Intézet. A döntő a levelező szakasz fordulóihoz hasonlóan az BME Alfa honlapon zajlik, a BME számítógéptermeiben. A feladatsorok összeállítása, értékelése a levelező szakaszhoz hasonlóan történik, azzal a különbséggel, hogy nem előre megadott témakörökből valók a feladatok.

Díjazás:

A verseny nyitott, bárki, bármikor, bármelyik kategóriába bekapcsolódhat, de csak a középiskolásokat díjazzuk a saját kategóriájuknak megfelelően (azaz például egy 10. osztályos kitöltheti az I. és II. kategória feladatsorait is gyakorlásképp, de csak az előbbiben lehet díjazva).

Minden kategóriában 1-1 fődíj kerül kiosztásra azok között a diákok között, akik részt vettek a döntőben és ott a legmagasabb pontszámot érték el. Különböző értékben, de díjazzuk a döntő minden résztvevőjét, és a levelező fordulóban jól szereplő, de döntőbe nem került diákokat is.

A díjkiosztó ünnepségre a döntő napján kerül sor. A díjkiosztó ünnepségre minden olyan versenyző meghívást kap, aki a levelező fordulók bármelyikén küldött be megoldást. A döntőre, díjkiosztó ünnepségre minden döntőbe jutott diák tanára is kap meghívást, és elismerő oklevelet. Az ünnepségre kísérők is jöhetnek.

A döntő idejében a nem döntős diákok illetve a vendég tanárok számára szakmai programot biztosítunk a Kar oktatói és a Wigner Jenő Szakkollégium hallgatóinak segítségével.

Mindenkinek sikeres felkészülést és jó versenyzést kívánunk!

 

Dr. Horváth Miklós egyetemi tanár                           Lángné dr. Lázi Márta egyetemi docens

Matematika Intézet igazgató, elnök                                      versenyfelelős

Támogatók: