Előadást tartott a BME-n az OECD NEA főigazgatója

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Egyetemünkön tartott előadást az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének főigazgatója

2021. november 30-án a BME-re látogatott William D. Magwood, az OECD Nukleáris Energia Ügynökségének (OECD NEA) főigazgatója. Prof. Dr. Aszódi Attila, a BME TTK dékánja a Nukleáris Technikai Intézet (NTI) doktorandusz hallgatói és munkatársai közreműködésével körbevezette Főigazgató urat az NTI Particle Image Velocimetry (PIV) Laboratóriumában, majd a mérési eljárás ismertetését követően bemutatta az atomerőművi pálcaköteg mérésekre előkészített berendezést, és demonstrálta annak működését.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magwood úr megtekinti a BME Nukleáris Technikai Intézetének PIV Laboratóriumát

Egyetemünkön tett látogatása során az OECD NEA főigazgatója a BME TTK, a BME Energetikai Szakkollégium, a MET Ifjúsági Tagozata és a BME TTK Hallgatói Képviselet közös rendezésében “The New Nuclear Energy Future: Opportunities and Challenges” címmel élő tantermi előadást is tartott, amelyet az Energetikai Szakkollégium online is közvetített.

Az OECD NEA főigazgatója, William D. Magwood előadást tart a BME Q épületében

Az előadása során az OECD NEA vezetője ismertette a Nukleáris Energia Ügynökség tagállami összetételét, kitért a szervezet fő feladatköreire, továbbá a NEA által működtetett nemzetközi együttműködésekre és projektekre. Az OECD NEA 2019-ben, Nuclear Education, Skills and Technologies (NEST) Framework néven nukleáris energetikai oktatási, tudásátadási és technológiai innovációs együttműködési platformot hozott létre. Főigazgató úr kifejtette, hogy a BME számára is lát lehetőséget az együttműködési platformban történő jövőbeli részvételre. Az OECD NEA nagy hangsúlyt fektet a nukleáris energetika szakterületén a nemek közötti egyenlőség kérdésére is. Az OECD NEA egy vonatozó munkacsoportja (Gender Balance Task Group) jelenleg éppen egy 8200 fős, reprezentatív, a nukleáris energetika területén tevékenykedő nők által kitöltött kérdőív eredményeit értékeli.

Főigazgató úr kitért arra is, hogy a Párizsi Megállapodásban foglalt vállalások teljesítésének, így a dekarbonizációs céloknak – a gazdasági növekedés folyamatos fenntartása melletti – elérése érdekében az OECD tagállamok, köztük hazánk is, kulcsszerepet szánnak az atomenergiának. 2020 végén összesen körülbelül 55 GW-nyi új, III vagy III+ generációs atomerőmű volt építés alatt a világon, becslések szerint pedig 2050-re az építés és tervezés alatt álló blokkok több mint 300 GW rendelkezésre álló kapacitást fognak biztosítani. Emellett Főigazgató úr rávilágított arra is, hogy az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) által elemzett, a globális hőmérsékletemelkedés 1.5°C-ban történő limitálásához szükséges kibocsátási szcenáriók 2050-re átlagosan 1160 GW beépített atomerőművi kapacitással számolnak, ami gyakorlatilag a jelenlegi össz atomerőművi kapacitás megháromszorozását igényli.

Az OECD NEA vezetője előadásában nagy hangsúlyt fektetett a kis moduláris reaktorok (Small Modular Reactors, SMRs) fejlesztésének jelenlegi helyzetére is. Mint innovatív atomerőművi technológia, a BME Nukleáris Technikai Intézetén belül is folynak kis moduláris reaktorokkal kapcsolatos kutatások, többek között az ECC-SMART Európai Unió által finanszírozott projekt keretein belül. Magwood úr kiemelte továbbá a világon már üzemelő atomerőművi blokkok üzemidő-hosszabbításának fontos szerepét a dekarbonizációs célok elérésében.

Az OECD NEA főigazgatója által tartott előadás az Energetikai Szakkollégium Twitch oldalán visszanézhető.

 

Babcsány Boglárka, BME TTK

Fényképek forrása: Dr. Aszódi Attila