Pázsit Imre professzor a BME tiszteletbeli doktora

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

A BME 2022. május 28-i ünnepi szenátusi ülésén Aszódi Attila, a BME TTK dékánjának előterjesztésére Tiszteletbeli Doktorrá avatták Pázsit Imre professzort a természettudományok terén kifejtett, nemzetközileg is kimagasló tevékenységéért.

„Pázsit Imre professzor a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem atomenergetikai tanszékének korábbi vezetője. Tudományos pályáját Magyarországon az Atomenergetikai Kutatóintézetben (AEKI) kezdte. Jelentős eredményeket ért el az ún. reaktorzaj elmélete és számítási módszerei terén, amelyek megalapozták a paksi atomerőműben azóta is alkalmazott neutronzaj-diagnosztikai módszereket. 1983-tól a svéd Studsvik kutatóintézetben dolgozott, majd 1991-ben professzori címet nyert a Chalmers atomenergetikai tanszékén, amelyet nyugdíjazásáig vezetett. Nemzetközi szinten is magasan elismert tudományos pályája mellett folyamatosan kapcsolódott a hazai tudományossághoz, és azon belül a BME NTI-hez, így elért sikerei révén a hazai reaktorfizikai kutatás és oktatás fejlődéséhez is hozzájárult” – ismertette a professzor munkásságát Aszódi Attila, a BME TTK dékánja.

Pázsit Imre köszönetét fejezte ki az elismerés elnyerése kapcsán. Szakterületét bemutatva kiemelte, kollégáival a nukleáris berendezések biztonságához kapcsolódó vizsgálatokkal foglalkoznak. A reaktor mérhető neutronfluxus ingadozásából vonnak le következtetéseket a reaktor állapotára, üzemviteli paramétereire vonatkozóan, amit reaktorzaj-elméletnek hívnak.

„Ha sikerül megérteni, hogy a reaktorzaj hogyan függ össze az üzemvitel abnormális állapotával, akkor valóságos kincsesbánya tárul fel előttünk. Nem beavatkozó módon kapunk információkat, kicsit úgy, mint amikor az orvos a sztetoszkóppal a hangok alapján állít fel egy diagnózist” – fogalmazott, kiemelve, a reaktordiagnosztika területén Magyarország mindig is nagyhatalomnak számított, ami olyan kiváló kutatók munkásságának köszönhető, mint Pál Lénárd vagy Kosály György.

A professzor megköszönte kollégáinak – főként Szieberth Máténak, a Nukleáris Technika Tanszék docensének, és Aszódi Attila dékánnak – a több éven tartó eredményes együttműködést, és reményét fejezte ki, hogy a szakterület iránti motiváció, érdeklődés megmarad, és sikerül átadni a következő generációknak is.

Pázsit Imre vendégprofesszori (adjunct professor) pozíciót tölt be a Michigani Egyetem atomenergetikai tanszékén is, amely az Egyesült Államok (és valószínűleg a világ) legjobbnak elismert nukleáris mérnöki képzését működteti. A tanszéken örömmel üdvözölték a BME által nyújtott elismerést és a honlapjukon is beszámoltak róla, az online megtekintéshez szükséges linket is megosztva az érdeklődőkkel.

A kitüntetés átadása utólag is megtekinthető az ünnepi szenátusi ülésről készült közvetítés 31. percétől.

forrás: bme.hu